Logo Saveta za sajt baner copy

Aleksandar Nedeljković

Aleksandar Nedeljković

Obeležen Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Svečanim polaganjem venaca na Spomen-kompleks “Stratište” u Jabuci kod Pančeva i odavanjem počasti, danas je obeležen Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Polaganju venaca pored zamenice predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i poslanice u skupštini Vojvodine Jelene Jovanović, prisustvovali su i Dragan Stanković iz okružne kancelarije Nacionalnog saveta Roma za  grad Beograd , kao i Stevan Jovanović šef okružne kancelarije Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine za južno-banatski okrug.

Tom prilikom Jelena Jovanović se obratila prisutnima i rekla je da Lekcije i poruke koje nam pružaju istorijska sećanja, mogu se pretočiti u jednu rečenicu - da se nikada zločini ne zaborave, da se oni nikada i nigde ne ponove.

– Dan u kojem obeležavamo sećanje na žrtve stradale ne jednom od najvećih stratišta u Evropi, dan u kom je prerano prekinuto više od 12.000 života i to samo zbog činjenice da su Romi, Srbi ili Jevreji, surovo nas podseća da ne postoji dobar rat, niti loš mir. Ovo jeste učionica istorije i naše je da naučimo da ne zaboravljamo jer samo tako možemo sačuvati pokoljenja koja dolaze i činiti da se zlodela ne ponove, ma gde u svetu – istakla je Jovanović.

Ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, pored predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, prisustvovali su i državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predstavnici diplomatskog kora, potomci stradalih, udruženja, kao i veliki broj građana.

IMG bb585a32c3de420f7b5395f4285f68e6 V

IMG a66fe3b4ebec3ca758aff3ce97b05739 V

IMG a1ba2a7b3eb2fe9272651fe26461dff7 V

IMG 8631760ea098c46945fbde0045a8db88 V

IMG 0a11c1272384932e306c60f7ea7ff18e V

  • Published in Vesti
  • 0

Subotica: Prioritet je unaprediti položaj Roma i Romkinja

U Gradskoj kući u Subotici danas je održan sastanak predstavnika Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine sa predstavnicima lokalne samouprave i nadležnih ustanova u vezi uspostavljanja saradnje institucija na temu unapređenja položaja Roma i Romkinja.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović izjavio je, tim povodom, da je Grad Subotica spreman da radi na unapređenju položaja romske nacionalne manjine, da je Savet za unapređenje položaja Roma formiran krajem 2015. godine i da je prvi zadatak Saveta bio izrada Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma.

– Skupština grada Subotice je, u julu ove godine, usvojila Lokalni akcioni plan za period od 2017. do 2021. godine koji obuhvata više oblasti: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Nastao je kao rezultat rada i saradnje institucija, ustanova iz obrazovnog, zdravstvenog sistema i socijalne zaštite, kao i nevladinog sektora, ali i pedagoških asistenata – istakao je Đukanović.

Đukanović je dodao da u Subotici, u obrazovnom sistemu, ima pet pedagoških asistenata, da su potrebe veće i da se na tom planu očekuje podrška Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i upošljavanje zdravstvenog medijatora kojeg, kako je rekao, grad Subotica trenutno nema, iako potreba postoji.

Predsednik Vladinog saveta za unapređene položaja Roma i Romkinja, dr Nenad Ivanišević, istakao je da je Vlada Srbije romsko pitanje postavila kao veoma važno i da je zajednički cilj svih državnih organa i lokalnih samouprava da po isteku ove dekade i Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja kažemo da su Romi potpuno ravnopravni u našem društvu i da to više ne bude pitanje na osnovu koga stalno merimo neke napretke.

– Nije ovo pitanje postavljeno nama tako visoko zato što je to jedno od pitanja u Poglavlja 23 nego zbog toga što su Romi sastavni deo srpskog društva, srpske države i obaveza svih nas koji brinemo o građanima naše države jeste da im pružimo mogućnost da budu potpuno afirmisani. Nacionalni savet romske nacionalne manjine imaće apsolutnu podršku u svim aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje položaja romske nacionalne zajednice na teritoriji Republike Srbije – naglasio je Nenad Ivanišević, i dodao da će Republika Srbija biti prva zemlja u regionu koja će na sistemski način rešiti pitanje zdravstvenih medijatora.

 Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tefik Ramadanović, rekao je da su prioriteti romske zajednice obrazovanje, zapošljavanje i uključivanje u realizaciju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

 – Zadatak mojih najbližih saradnika i mene je da predstavimo rad Nacionalnog saveta Roma i da ukazemo na uspehe kao i probleme sa kojima se suočavamo svih ovih godina. Moramo govoriti i o važnim područjima u kojima će Nacionlni savet romske nacionalne manjine  delovati u budućem periodu, tu pre svega mislim na zapošljavanje, stanovanje i socijalnu zaštitu. Kada govorimo o afirmativnim merama, one su još uvek potrebne romskim učenicima i studentima. Onog trenutka kada ne budemo imali više potrebu za bilo kakvim afirmativnim ili drugim pomoćnim rešenjima, onda ćemo moći da konstatujemo da je integracija romske zajednice u potpunosti uspela – istakao je Ramadanović.

Pored predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefika Ramadanovića, današnjem sastanku u Gradskoj kući u Subotici, prisustvovali su i predsednik IO Nacionalnog saveta Roma Miloš Nikolić, zamenici predsednika Jelena i Duško Jovanović, generalni sekretar Zoran Kalanjoš i članica IO Klaudija Kurina. 

received 10210867897282297

received 10210867896722283

received 10210867896482277

received 10210867896322273

received 10210867895602255

received 10210867895442251

 

 

  • Published in Vesti
  • 0

Podela udžbenika i učila studentima Visoke škole za vaspitače u Vršcu

Zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Jelena Jovanović obišla je Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Vršcu „Mihailo Palov“ u utorak 12. decembra i tom prilikom uručila neophodna učila i udžbenike koja su nedostajala studentima prve godine.

Jelena Jovanović se tom prilikom zahvalila Jeleni Prtljagi, direktorki Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, na velikom trudu i zalaganju da studenti koji slušaju nastavu na romskom jeziku, imaju svu potrebnu podršku.

- Ova visokoškolska ustanova je odličan primer koji ukazuje na to, kako zajedničkim zalaganjem možemo dostići zajednički cilj, a to je stvaranje kvalitetnih kadrova među romskim stanovništvom. Zadatak Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine je da pomogne romskim učenicima i studentima i iz tog razloga smo kupili potrebna učila i danas podelili studentima romske nacionalnosti - rekla je Jelena Jovanović.

Podeli udžbenika i učila je prisustvala, pored studenata i direktorke Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Vršcu „Mihailo Palov“ docentkinja doktorka Jelena Prtljaga. Studenti su se zahvalili na dodeli udžbenika koji će doprineti njihovom boljem školovanju. 

IMG f11fdcc8d488fc2a50c132a4cce0427f V

IMG b450ff99881b5e64f4e92f2652ee5c29 V

IMG a0ba61d517d786355874d30d18c4910d V 

  • Published in Vesti
  • 0

Vanja Udovičić: U narednoj godini biće izgrađeno dva sportska terena u romskim naseljima

Na današnjem sastnaku sa ministrom za omladinu i sport Vanjom Udovičić, koji je održan u Palati Srbija, prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tefik Ramadanović i Duško Jovanović.

Ministar za omladinu i sport Vanja Udovičić je rekao da od institucije kakva je Nacionalni savet romske nacionalne manjine, očekuje da više radi na promociji sportskih vrednosti i da se uključi u akciju sprečavanja vršnjačkog nasilja.

- Nacionalni savet Roma, po mom mišljenju je ozbiljna institucija koja mora da radi zajedno sa nama. Da bude rame uz rame za svim nadležnim ministartsvima u svim aktivnostima koje će se sprovoditi oko unapređenja položaja Roma i Romkinja. Ministarstvo će pomoći u izgradnji sportskih terena u romskim naseljima i u implementaciji i sufinasiranju projekata koje će imati cilj da spreče diskriminaciju i vršnjačko nasilje u osnovnim i srednjim školama – istako je ministar Udovičić.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović, iskoristio je priliku da se zahvali ministru Udovičiću na prijemu i istakao je važnost bavljena sportom romske omladine.

- Sport je danas karta za mnoge stvari koje se dešavaju širom sveta. Pomoć romskim klubovima i sportistima je od ključne važnosti. Veliki broj mladih Roma i Romkinja vrlo rado bi se bavili sportom, ali zbog velikih socijalnih i ekonomskih razlika i problema sa kojima se susreću, nisu u mogućnosti – rekao je Ramadanović.

Zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Duško Jovanović, rekao je da Nacionalni savet Roma insistira da se u romskim naseljima izgrade sportski tereni kako bi pospešili bavljenje sportom.

- Neće biti nikakvih problema da se realizuju pomenuti projekti. Imamo resursnih i kadrovskih kapaciteta da ove projekte implementiramo na pravi način. Pored ovih aktivnosti, veoma je važno podići svest pripadnicima većinskog stanovništa, pre svega dece u osnovnim školama, o važnosti poštovanja različitosti i  vršnjačkog nasilja. Imamo veliki broj slučajeva psihičkog emotivnog nasilja, ruganje, ismevanje, davanje pogrdnih imena, ogovaranje, pretnje, ismevanje i elektronskog nasilja, dakle isto to i preko elektronskih medija, SMS-ova, društvenih mreža. Ovo možemo sprečiti, tako što ćemo sa decom razgovarati, u kući, na javnim mestima, u školi. Naša ideja je da obiđemo dvadeset osnovnih škola širom Srbije i da đacima održimo čas na kome ćemo govoriti o lepoti različitosti, o poznatim i uspešnim Romima i Romkinjama, o druženju i važnosti obrazovanja – zaključio je Jovanović.

20171212 135824

20171212 135802

20171212 135741

20171212 135729

  • Published in Vesti
  • 0
Subscribe to this RSS feed

4°C

Belgrade

Cloudy

Humidity: 81%

Wind: 6.44 km/h

  • 16 Dec 2017 13°C 2°C
  • 17 Dec 2017 4°C 2°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/