×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 1059

Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 07 February 2017 14:27

Vitomir Mihajlović: Položaj Roma bolji zahvaljujući Vladi Srbije, ali situacija je i dalje teška!

Rate this item
(0 votes)

 Izvor: Telegraf                                                                                                                                                              08. april 2016. god.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović je izjavio da je Dan Roma upozorenje na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine

Srbija je ostvarila pomake kada je u pitanju položaj pripadnika romske nacionalne zajednice, ali najveći problemi sa kojima se Romi i dalje suočavaju su visoka nezaposlenost i spora integracija, izjavio je danas, na Međunarodni dan Roma, predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

– Ako govorimo o ostvarivanju prava Roma mislim da je Srbija u mnogome unapredila neke stvari, pre svega u oblasti obrazovanja, zakonskoj regulativi koja obuhvata prava nacionalnih manjina – rekao je Mihajlović za RTS.

Napretku u položaju Roma doprinele su, prema njegovim rečima, određene mere Vlade Srbije, poput one o upisu studenata i učenika, uvođenja pedagoškog asistenta u osnovnim školama, koordinatora u lokalnim samoupravama i drugo.

Mihajlović kao najveće probleme Roma u Srbiji vidi visoku stopu nezaposlenosti, budući da 95 odsto Roma nije zaposleno i isto toliko koristi materijalnu pomoć, ali i sporu integraciju i to što ih nema na ključnim mestima na kojima se rešavaju njihovi problemi.

Kada je u pitanju Strategija za unapređenje Roma u Srbiji, Mihajlović kaže da je to veoma važan strateški dokument, koji je sastavni deo Akcionog plana za poglavlje 23, a da je na njemu radila ekspertska grupa u koju su po prvi put bili uključeni predstavnici Roma.

Strategija je, kako je objasnio, izgrađena na osnovu prethodne, koja je doneta 2009. i trajala do 2015. godine, a cilj je da se novom isprave svi nedostaci uočeni u prethodnom dokumentu.

Mihajlović najavljuje da će do 3. juna biti izrađen i Akcioni plan.

Nizom akcija u Srbiji će danas biti obeležen 8. april – Međunarodni dan Roma, a cilj je da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine.

Kao svetski Dan Roma odabran je 8. april, u spomen na datum održavanja prvog svetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu.

Datum je zvanično odabran 1990. godine, a obeležavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i kako bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma “Đelem, delem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Read 839 times Last modified on Tuesday, 14 February 2017 09:21

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/