×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 1059

Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 14 February 2017 09:01

Novom Strategijom Romi će konačno postati deo društvenog života Srbije

Rate this item
(0 votes)

 Izvor:                                                                                                                                                                           Tanjug 04. 03. 2016 

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović smatra da se usvajanjem nove Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2016. do 2025. stvara novi put razvoja romske nacionalne zajednice i njena brža integracija u društveni život Srbije.  

                             

- Strategijom se stvara novi put u narednih 10 godina uz učešće, pre svega, romske nacionalne zajednice - rekao je Tanjugu Mihajlović.

                                               

On je podsetio da su po prvi put u tako važnom strateškom dokumentu, koji je donela Vlada Srbije na jučerašnoj sednici, učestvovali pripadnici romske nacionalne zajednice. Kako je istako, oni su tako dali doprinos iznalaženju najboljih rešenja u rešavanju problema Roma i to pre svega u četiri oblasti - obrazovanju, stanovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

On je kao značajno naveo to što je tim dokumentom predviđeno osnivanje odgovornog tela koje će upravljati Strategijom.

- To je najveća dobit za romsku nacionalnu zajednicu zato što se sada rešavanje problema neće prebacivati sa jednog na drugog' - rekao je Mihajlović dodajući da će sada sami Romi učestvovati u njenom sprovođenju.

Prema njegovim rečima, bitno je i to što je sa vladom dogovoreno da će u tom koordinacionom telu biti ravnopravno zastupljeni članovi nacionalnog saveta i romska zajednica.

- U tom telu će biti uključeni Romi koji su stručni, obrazovani, koji znaju problematiku i koji će moći da sprovode javne politike iz Strategije - rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, najveći benefit je zapošljavanje pripadnika romske nacionalne zajednice u javni sektor jer će time romska nacionalna zajednica pored obaveza imati i odgovornost za sprovđenje javnih politika prema Romima.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je ranije danas da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Read 978 times Last modified on Tuesday, 14 February 2017 09:16

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/