×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 1059

Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 14 February 2017 12:26

Međunarodni dan Roma: Pomaka ima, problemi nezaposlenost i integracija

Rate this item
(0 votes)

 Izvor:                                                                                                                                                                   Tanjug 08. 04. 2016.

Srbija je ostvarila pomake kada je u pitanju položaj pripadnika romske nacionalne zajednice, ali najveći problemi sa kojima se Romi i dalje suočavaju su visoka nezaposlenost i spora integracija, izjavio je danas, na Međunarodni dan Roma, predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

- Ako govorimo o ostvarivanju prava Roma mislim da je Srbija u mnogome unapredila neke stvari, pre svega u oblasti obrazovanja, zakonskoj regulativi koja obuhvata prava nacionalnih manjina - rekao je Mihajlović za RTS.

Napretku u položaju Roma doprinele su, prema njegovim rečima, određene mere Vlade Srbije, poput one o upisu studenata i učenika, uvođenja pedagoškog asistenta u osnovnim školama, koordinatora u lokalnim samoupravama... To, kako je rekao, daje nadu da će situacija biti još bolja.

Mihajlović kao najveće probleme Roma u Srbiji vidi visoku stopu nezaposlenosti, budući da 95 odsto Roma nije zaposleno i isto toliko koristi materijalnu pomoć, ali i sporu integraciju i to što ih nema na ključnim mestima na kojima se rešavaju njihovi problemi.

Kada je u pitanju Strategija za unapređenje Roma u Srbiji, Mihajlović kaže da je to veoma važan strateški dokument, koji je sastavni deo Akcionog plana za poglavlje 23, a da je na njemu radila ekspertska grupa u koju su po prvi put bili uključeni predstavnici Roma.

Strategija je, kako je objasnio, izgrađena na osnovu prethodne, koja je doneta 2009. i trajala do 2015. godine, a cilj je da se novom isprave svi nedostaci uoči u prethodnom dokumentu.

Mihajlović najavljuje da će do 3. juna biti izrađen i Akcioni plan.

Nizom akcija u Srbiji će danas biti obeležen 8. april - Međunarodni dan Roma, a cilj je da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine.

Kao svetski Dan Roma odabran je 8. april, u spomen na datum održavanja prvog svetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu.

Datum je zvanično odabran 1990. godine, a obeležavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i kako bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, delem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Romi daju krv za Svetski dan

Romi Jagodine, najbronija nacionalna manjina u ovom gradu, povodom Svetskog dana Roma, oraganizovali su u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta, akciju dobrovoljnog davanja krvi za potrebe Opšte bolnice u Jagodini.

"Romi Jagodine ovu akciju, za Svetski dam Roma, organizuju treću godini, a krv da oko 25 njih", izjavio je danas Tanjugu šef Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice dr Aleksandar Ilić.

Romi i tokom godine, kada zatreba "uskaču" i daju krv ali i zajedno sa drugim organizacijama, dodao je Ilić.

Sekretar Gradske organizacije Crvneog krsta Tantjana Ristić, izjavila je Tanjugu, da među dobrovolojnim davaocima Roma ima ljudi koji su krv dali i više od stotinu.

Davanje krvi za Rome je organizivano u kabinetu Službe transfuzije, a mnogi su, kako su rekli Tanjugu, došli pravo sa Gradske pijace gde imaju tezge.

EU, UN, OEBS: Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa

Predstavnici medjunarodnih institucija u Srbiji danas su povodom Dana Roma saopštili da se romska zajednica, inače najveća etnička manjina u Evropi i dalje suočava sa višestrukom diskriminacijom i marginalizacijom u zemljama širom Evrope, pa i u Srbiji i pozivaju na njihovu veću uključenost u društvo.

U zajedničkom saopštenju Delegacije EU, Tima UN i Misije OEBS U Srbiji, kao i Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu stoji da su "Romi i dalje najugroženija grupa".

"Oni se i dalje suočavaju sa teškim uslovima za život i diskriminacijom u pristupu socijalnoj pomoći, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i adekvatnom stanovanju, navodi se u izveštajima relevantnih medjunarodnih organizacija, kao i u izveštajima nezavisnih tela Republike Srbije. Na hiljade Roma predstavljaju najranjiviju i najmarginalizovaniju grupu među interno raseljenim licima, i oni se i dalje suočavaju sa preprekama u pristupu svojim pravima i trajnim rešenjima", piše u saopštenju.

Read 940 times Last modified on Tuesday, 14 February 2017 12:56

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/