Logo Saveta za sajt baner copy

Pitanje Roma ključno za integracije u EU

 Izvor:                                                                                                                                                                           Beta 11. 06. 2015. 

Direktor Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije Žan Erik Pake ocenio je danas da je pitanje Roma veliki prioritet Srbije i važan element u pregovorima o priključenju EU.

"Ovo je ključni prioritet Srbije i važan element saradnje između Evropske unije i Srbije", rekao je Pake na seminaru o socijalnom uključivanju Roma i Rominja, koji je održan u Beogradu.

On je dodao da zna da je pri kraju Akcioni plan za poglavlje 23 u pregovorima o članstvu, i izrazio nadu da će taj plan omogućiti brzo otvaranje poglavlja.

Direktor Generalnog direktorata je istakao da je Evropska unija tu da radi sa Srbijom na oblikovanju javnih politika i poboljšanju položaja Roma i Romkinja u Srbiji.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da je sa Pakeom razgovarala o načinu na koji će Srbija donositi zakone, pogotovo o legalizaciji romskih naselja, kao i načinu na koji mogu da se ubrzaju projekti kroz strategije obrazovanja, i druge strategije.

"Važan je timski rad i saradnja sa Evropskom unijom po ovom pitanju, što je važno i za otvaranje poglavlja pregovaračkih, a i unapređenje života Roma", kazala je ona.

Predsednik Nacionalnog savet romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović kazao je da se nagomilani problemi Roma mogu rešavati samo sistemski, uz donošenje zakona.

Na trećem seminaru o položaju Roma danas su na sedam sesija učestvovala 32 izlagača.

Last modified onTuesday, 14 February 2017 13:05

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

2°C

Belgrade

Showers

Humidity: 92%

Wind: 17.70 km/h

  • 20 Jan 2018 5°C 1°C
  • 21 Jan 2018 5°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/