Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 06 October 2015 18:25

FILOLOŠKI FAKULTET: Nacionalnom savetu Roma Povelja zahvalnosti

Rate this item
(0 votes)

BEOGRAD - Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je danas svoj Dan, na svečanosti na kojoj je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i predsedniku Nacionalnog saveta romske Nacionalne manjine prof.Vitomiru Mihajloviću uručena fakultetska Povelja zahvalnosti.

Povelju je predsedniku Mihajloviću uručila dekan fakulteta Aleksandra Vraneš, za izuzetan doprinos ugledu Filološkog fakulteta i razvoju projekata i nastave romskog jezika, književnosti i kulture, kao i očuvanja srpske kulturne baštine.Zahvaljući na priznanju, Nikolić je rekao da projekte fakulteta prepoznaje kao poduhvate od nacionalnog značaja i da ništa manje ni ne očekuje od škole čije je osnivanje išlo u korak sa formiranjem moderne srpske države i njenih obrazovnih institucija.

"Takva tradicija nije vam samo na ponos, već i na obavezu da je ne izneverite i da svojim rezultatima iznova slavite nasleđe tako važno za ispisivanje i akademske, prosvete i prosvetitelsjke istorije Srbije", rekao je Nikolić na svečanosti. Predsednik je istakao da fakultet razvija delatnost neobično važnu za državu, akademsku diplomatiju, koja, kako kaže, ne mari za odnose među državama, već prednjači u povezivaju, razmeni znanja, razumevanju, toleranciji. U obraćanju studentima, Nikolić je rekao da diplomce tog fakulteta sreće bezmalo u svim ambasadama Srbije u svetu.

"Razgranali ste se i umrežili, poneli iz ove škole sjajno znanje različitih jezika i kultura. Vi ste u svetu izlog važne i dragocene priče o akademskom obrazovanju svoje zemlje", rekao je on.

Predsednik Srbije se obratio i profesorima, uz poruku da je zvanje učitelja, predagoga, naučnog radnika, pitanje posvećenosti i predanosti, pitanje načina života više nego li ičeg drugog. "Vaši motivi su uzvišeniji, otuda moje najiskrenije poštovanje prema svima vama koji ste odabrali posao učitelja, najvažniji od svih, jer vam poveravamo najdragocenije što imamo, svoju decu, budućnost naše zemlje", rekao je Nikolić.

On je istakao i da, koliko god da ga bude, nikada neće biti dovoljno novca za obrazovanje i nauku, projekte, ali da je i sam bio svedok odricanja i entuzijazma nastavnika kojim se slede samo ideje veće od svih nas. U obrazloženju za dodelu priznanja Nikoliću, dekan Vraneš je istakla da je predsednik prepoznao značaj Filološkog fakulteta za našu kulturu i društveni napredak.

 

 PA066736

U međunarodnoj zajednici, prema njenim rečima, podržao je nastojanja fakulteta, Saveza slavističkih društava i Međunarodnog komiteta slavista da Međunarodni slavistički kongres bude održan 2018. godine u Beogradu.
"Predsednikovo pokroviteljstvo ovom kongresu, kao i Međunarodnom kongresu vizantologa, podsticajno je i za našu i za stranu naučnu zajednicu", rekla je Vraneš na skupu na kojem su prisustvali predstavnici  Vlade Srbije, diplomatskog kora, profesori...

Uz predsednikovu podršku, u saradnji fakulteta sa Zadužbinom Ive Andrića, SANU i Andrićevim institutom iz Andrićgrada, digitalizovana je i  rukopisna zaostavština Ive Andrića. Time je ugrađen značajan zamajac za rad na kritičkom izdanju celokupnih dela Ive Andrića, rekla je Vraneš, i podsetila da je predsednik pružio podršku i u objavljivanju Biblioteke "Jezik i književnost na ruskom" jeziku.

U svečanom delu studenitma su se obratili i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, student prodekan Lazar Grušanovć, predsednik Studentskog parlamenta Jelena Vidović, a najboljim studentima uručena su priznanja.

Read 729 times Last modified on Sunday, 02 October 2016 19:40

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/