Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 22 August 2017 10:55

Preminuo nekrunisani kralj trube Fejat Sejdić

Rate this item
(0 votes)

U rodnom Bojniku posle kratke i teške bolesti jutros u 2 i 30 u svom domu, preminuo je „Kralj trube“ Fejat Sejdić jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora.

Predsednik Tefik Ramadanović i članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, uputili su najiskrenije saučešće porodici zbog iznenadne smrti Fejata Sejdića u kojoj se između ostalog kaže:

- Primite izraze našeg dubokog saučešća povodom smrti Fejata Sejdića. Njegov odlazak je veliki i nenadoknadiv gubitak za naše društvo i naše kulturno stvaralaštvo. Sećanje na Fejata živeće u budućnosti kroz svaki uspeh naše muzike, svaku pobedu i priznanje. Ostaće zauvek zapamćeno da je Fejat bio jedan od onih koji su obogatili muziku i uveo nove primese zvuka svojom trubom. Hvala mu na svemu što je uradio, a romski narod će se odužiti sećanjem na njega.

Fejat Sejdić, je bio višestruki pobednik Sabora trubača u Guči, koji je davno uveo ,,trubački bonton’’ i oduvek je bio omiljen među umetnicima.

Često je govorio o tome da je u svojoj karijeri svirao poznatim i eminentnim ličnostima, poput Šarla de Gola predsedniku u Francuske,  princu Tomislavu Karađorđeviću, premijeru Zoranu Đinđiću, predsedniku i premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću, britanskom glumcu Ričardu Bartonu, i mnogim drugima.
Nakon odlaska u penziju, on je trubu i orkestar ostavio svom unuku Nebojši.

Sejdić je 2012. godine od Ministarstva kulture zatražio nacionlnu penziju, za nemerljiv doprinos nacionalnoj kulturi,  koja mu je i odobrena 2013. godine.

Fejat Sejdić ima brojnu porodicu, sina Zorana, kćerke Milu i Suzanu, snaju Zlatu, unuke Nebojšu i Sandru, praunke…

Biće sahranjen 23. avgusta na seoskom groblju u Bojniku.

 

 

 

 

Read 515 times Last modified on Tuesday, 22 August 2017 11:59

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

23°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 55%

Wind: 17.70 km/h

  • 21 May 2018 25°C 11°C
  • 22 May 2018 25°C 15°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/