Logo Saveta za sajt baner copy

Wednesday, 01 November 2017 14:37

Odbor za obrazovanje Nacionalnog sveta Roma naglašava: U narednom periodu radiće se na izradi novih udžbenika na romskom jeziku

Rate this item
(0 votes)

Na sastanku odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, rečeno je da u narednom periodu moraju da se izrade novi i unaprede stari udžbenici na romskom jeziku.

Današnjem sastanku, koji je održan u kancelarijama Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Beogradu, prisustvovali su članovi ovog odbora, dr Marija Aleksandrović, Dragan Ristić i Aleksandra Nikolić, kao i stručna konsultantkinja odbora dr Danijela Radović iz pedagoškog zavoda iz Novog Sada.

Dnevni red sastanka sačinjavalo je ukupno 11. tačaka, koje su između ostalog govorile o radu sa romskom decom koja su povratnici po sporazumu o Readmisiji, o formiranju posebne komisije koja će imati zadatak da odobri udžbenike na romskom jeziku koji će se korisitti u nastavni u osnovnim školama, kao i izrada novih i unapređivanje postojećih udžbenika na romskom jeziku.

Predsednica odbora za obrazovanje dr Marija Aleksandarović je navela da je formiranje posebne komisije za odobravanje udžbenika od suštinske važnosti. Početkom 1998. godine usvojen je plan i program na osnovu koga nastavnici romskog jezika i danas u Vojvodini rade. Ovaj plan i program jeste dobar, ali smatram da moramo da radimo na tome da ga unapredimo – rekla je Aleksandrović.

Dragan Ristić zamenik predsednika IO Nacionalnog saveta Roma, iskoristio je priliku da članove odbora za obrazovanje upozna sa predloženim merama iz oblasti obrazovanja koji će biti sastavni deo operativnih zaključaka sa ovogodišnjeg Seminara o socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja koji je održan 19. oktobra. Insistiram da u što skorijem roku održimo sastanak sa predsatvncima ministarstva prosvete kako bi smo se bliže upoznali sa njihovim aktivnostima. Ministarstvo prosvete nam je ključni partner u implementiranju svih naših mera i aktivnosti. Bolja komunikacija i saradnja sa njima nam je od suštinske važnosti – naveo je Ristić. 

Read 612 times Last modified on Monday, 13 November 2017 08:56

22°C

Belgrade

Sunny

Humidity: 29%

Wind: 35.40 km/h

  • 15 Oct 2018 22°C 13°C
  • 16 Oct 2018 23°C 11°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/