Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 07 November 2017 13:13

Preduzeće „Eco baling“ iz Prokuplja u poseti Nacionalnom savetu Roma

Rate this item
(0 votes)

Na današnjem sastanku sa predstavnicima privatnog preduzeća „Eco baling“ razgovarao je predsednik IO Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Miloš Paunković, na kome je dogovorena saradnja po pitanju zapošljavanja pripadnika romske zajednice koja živi na teritoriji opštine Prokuplje.

Direktorka privatnog preduzeća „Eco baling“ iz Prokuplja Nevena Matijašević, na početku sastanka je upoznala predsednika IO Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Miloša Paunkovića sa biznis-planom i programom ove firme i kazala je da se ona bavi pre svega proizvodnjom eteričnih ulja. Naša firma se nalazi na teritoriji opštine Prokuplje, tačnije u selu Donji Statovac. Do sada smo puno puta sarađivali sa pripadnicima romske zajednice koji žive u Žitnom Potoku i mi smo prezadvoljni – rekla je Matijašević. Nas prvenstveno zanima na koji način bi smo mogli da uspostavimo saradnju sa Nacionalnim savetom Roma, zato što naša firma želi da uposli više Roma, a prvenstveno Romkinja. Naše preduzeće poseduje mehanizaciju koja je neophodna za proizvodnju biljaka od kojih se kasnije prave eterična ulja. Trenutno naši kapaciteti ne prelaze tri hektara, ali ukoliko se romske porodice uključe u ovaj posao, a pošto je opština Prokuplje dozvolila iznajmljivanje obradivog zemljišta, zajedno ćemo moći da višestruko povećamo produktivnost. U ovom momentu našem preduzeću, potrebna su pet lica koja želimo da zaposlimo u stalni radni odnos - navela je ona.

Predsednik IO Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Miloš Paunković, zahvalio se direktorki preduzeća „Eco baling“ na zainteresovanosti da sarađuje sa Savetom, a posebno zato što želi da uposli Rome i Romkinje. Od suštinskog značaja za poboljšanje položaja Roma je zapošljavanje. Veoma je važno da Vaša firma pomogne Romima u Žitnom Potoku u osnivanju poljoprivredne zadruge, a pre toga da svako domaćinstvo koje želi da sarađuje sa vašom firmom, trebalo bi da osnuje poljoprivredno gazdinstvo – istakao je on. Nacionalni savet Roma će svakako pomoći u poslovno-tehničkom pogledu, tako što ćemo već sledeće nedelje zatražiti prijem kod ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milana Krkobabića i kod Zorana Martinovića direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, od kojih ćemo zahtevati da subvencionišu samozapošljavanje pripadnika romske zajednice, posebno iz oblasti poljoprivrede – zaključio je Paunković.

Predstavnici preduzeća „Eco baling“ iz Prokuplja, do kraja ove nedelje razgovaraće sa predstavnicima romske zajednice iz romskog naselja u Žitnom Potoku, upoznaće ih sa aktivnostima koje će biti preduzete kako bi se osnovala poljoprivredna zadruga i da na taj način veliki broj Roma i Romkinja mogu da pokrenu svoj porodični posao.

Read 575 times Last modified on Tuesday, 07 November 2017 13:16

22°C

Belgrade

Sunny

Humidity: 29%

Wind: 35.40 km/h

  • 15 Oct 2018 22°C 13°C
  • 16 Oct 2018 23°C 11°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/