Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 28 November 2017 15:26

U narednom periodu biće formirane romske poljoprivredne zadruge

Rate this item
(0 votes)

Na današnjem sastanku koji je održan u ministartsvu poljopivrede, šumarstva i  vodoprivrede sa državnim sekretarom Senadom Mahmutovićem, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik IO Miloš Paunković i zamenik predsednika IO Dragan Ristić, govorili su o važnosti formiranja romskih poljoprivrednih zadruga.

Državni sekretar Senad Mahmutović, rekao je da će se on lično založiti oko formiranja poljoprivrednih zadruga u kojoj će biti uključeni Romi i Romkinje koji se bave poljoprivredom. Uputiću zahtev za prijem ministru bez portfelja u Vladi Srbije Milanu Krkobabiću, kome ću i ja prisustvovati zajedno sa predstavnicima Nacionalnog saveta Roma. Naš zajednički cilj treba da se odnosi na podizanje svesti kod pripadnika romske zajednice o udruživanju ili kako se to danas kaže, stvaranju agro-klastera, koji će doprineti lakšoj poljoprivrednoj proizvodnji i nalaženju tržišta – rekao je on.

Zamenik predsednika IO Dragan Ristić, istakao je da je Nacionalni savet romske nacionalne manjine ozbiljan strateški partner države Srbijie i da ova institucija ima veliku ulogu u ostvavrivanju ciljeva koji su prepisani poglavljem 23. za pristupanje Evropskoj Uniji. Naša konkretna ideja je da se pod hitno formira zadruga u Žitnom Potoku, u opštini Prokuplje. U ovom području postoje izgledne šanse da se ovako nešto vrlo brzo ostvari.  

Miloš Paunović predsednik IO Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, govorio je o tome da su predstavnici Nacionalnog saveta Roma obavili više vezanih razgovora sa malim poljoprivrednim proizvođačima sa juga Srbije i sa vlasnicima već formiranih poljoprivrednih gazdinstava koji su sarađivali sa pripadnicima romske zajednice. Nažalost, Romi poljoprivrednici na jugu Srbije, a tako je verovatno i u drugim sredinama, nemaju svoju sopstevnu zemlju koja će im služiti za obrađivanje i proizvodnju. Konkretno, u opštini Prokuplje postoji velika površina obradive zemlje, koja propada. To je šansa za romske porodice koje se bave ovim poslom, da od opštine ili države, dobiju tu zemlju u zakup i da na taj način njihovo privređivanje bude neuoporedivo veće – rekao je Paunković. Obraćajući se državnom sekretaru Mahmutoviću na kraju je rekao da od njega očekuje pomoć u ovom segmentu.   

Read 252 times Last modified on Tuesday, 28 November 2017 15:29

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

3°C

Belgrade

Cloudy

Humidity: 81%

Wind: 22.53 km/h

  • 17 Feb 2018 7°C 1°C
  • 18 Feb 2018 4°C 1°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/