Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 28 November 2017 15:29

Sastanak predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i zamenika gradonačelnika Beograda

Rate this item
(0 votes)

Nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja obavezuje sve jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji da implementiraju aktivnosti koje su usvojene ovim strateškim dokumentom – moglo se čuti na sastanku koji je održan u Skupštini grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović, na današnjem sastanku razgovarao je sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i tom prilikom rekao da od rukovodećih struktura Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine očekuje konkretne predloge za pokretanje aktivnosti koje će unaprediti položaj romske zajednice u Beogradu. Mi ćemo formirati Koordinacioni savet za unapređivanje položaja Roma na teritoriji grada Beograda. Ova rešenja moraju da budu institucijalna u kojima će direktno učestvovati grad Beograd i Nacionalni savet romske nacionalne manjine, kao institucija koja je najvažnija za zaštitu prava Roma i Romkinja u Republici Srbiji – rekao je Mladenović.

Aleksandra Krstić iz gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda, kazala je da je saradnja između Sekretarijata i Nacionalnog saveta Roma na zavidnom nivou i da tako mora i da ostane. Ja ću uputiti dopis Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u kome ćemo zahtevati da se predlože kandidati koji će biti članovi Koordinacionog saveta za unapređivanje položaja Roma na teritoriji grada Beograda. Očekujem da već početkom narednog meseca i zvanično formiramo ovo Telo – navela je ona.

Zamenici predsednika IO Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Slavko Jovanović i Dragan Ristić, govorili su o nepostojanju strukturnih inicijativa i o parcijalnim rešenjima kada je u pitanju romska zajednice. Vrlo je važno da se uspostravi rad Koordinacionog saveta za unapređivanje položaja Roma, jer ćemo na taj način sigurno mnogo više uraditi za čitavu romsku zajednicu koja živi u Beogradu – istakli su Jovanović i Ristić.

Predsednik IO Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Miloš Paunković, rekao je da Nacionalni savet Roma već dva meseca zagovara sprovođenje Strategije za socijlano uključivanje Roma i Romkinja u opštinama i gradovima širom Srbije. Naš cilj je da u što boljem svetlu prezentujemo mere i aktivosti koje su prepisane novom Strategijom. Grad Beograd, pokretanjem Koordinacionog saveta za unapređivanje položaja Roma, po mom mišljenju, biće pozitivan primer za druge gradove i opštine u Srbiji – dodao je Paunković. 

Read 433 times Last modified on Wednesday, 29 November 2017 07:55

9°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 93%

Wind: 9.66 km/h

  • 23 Oct 2018 15°C 8°C
  • 24 Oct 2018 14°C 7°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/