Logo Saveta za sajt baner copy

Wednesday, 29 November 2017 14:46

Gostovanje zamenika predsednika Nacionalnog saveta Roma Ninoslava Jovanovića, na televiziji “Balkan”

Rate this item
(0 votes)

Gostujući u jutarnjem programu televizije “Balkan”, Ninoslav Jovanović zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma, govorio je o Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, o važnosti očuvanja jezika, kulture i tradicije, o osnovnim stubova identiteta nacionalnih zajednica, kako smanjiti stepen diskriminacije prema Romima i o neophodnom prisustvu Roma u državnim i lokalnim institucijama.

Na početku emisije, govoreći o društvenim i sociološkim marginama na kojima se nalazi romska zajednica u Srbiji, Ninoslav Jovanović je rekao:

- Romi se nalaze na marginama. Kada uzmete u obzir bilo koji segment društva videćete da je to tako. Nama je prioritet na obrazovanju, tu nema dileme. Mi smo neobrazovani zato što smo siromašni, a siromašni zato što smo neobrazovani, i to je taj takozvani začarani krug siromaštva.

Istakavši važnost uključivanja državnih i lokalnih institucija u sveobuhvatnu intergaciju romske zajednice, Jovanović je posebo skrenuo pažnju na određene donosioce odluka:

- Mi kao zajednica bez pomoći države ne možemo da izadjemo iz te situacije. Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016-2025 koju je donela naša Vlada, za nas je jasan signal da država želi da pomogne Romima. Mi generalno imamo dobra strateška dokumenta. Osnovni problem je odsustvo primene, pre svega na lokalnom nivou. Mere moraju da pomognu krajnjim korisnicima i upravo smo na takav pristup fokusirani. Mi nemamo rezervnu državu, Srbija je naša jedina domovina.

Kada je reč o svakodnevnim društveno-poltičkim temama koje direktno utiču na građane Republike Srbijie, pa samim tim i na pripadnike romske zajednice, Ninoslav Jovanović je rekao:

- Ne želimo da budemo ti koji isključivo kritikuju, želimo aktivniju ulogu u rešavanju problema Roma. Nacionalni savet romske nacionalne manjine je krovna organizacija na nacionalnom nivou i kao takvi moramo da zauzmemo mesto ravnopravnih partnera u donošenju odredjenih državnih odluka, po pitanju romske zajednice. Da budem potpuno jasan, mi ne možemo sami, to i ne želimo, presudna je podrška i aktivno učešće države. Saradnju sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, ističem kao pozitivan primer. Ona je pružila snažnu podršku svim našim naporima i dogovoreno je zajedničko delovanje. Uskoro nas očekuje i protokolarno potpisivanje Memoranduma o saradnji. Važna je podrška i gospodina Ružića, ministra državne uprave i lokalne samoprave, posebno zbog mera i aktivnosti koje treba na lokalu sprovoditi, ali i zbog potrebe povećanog učešća Roma u radu institucija sistema. Ako govorimo o pristupanju naše zemlje Evropskoj Uniji, što je interes svih građana Republike Srbije.  Ako govorimo o pregovaračkim poglavljima, videćete da se oko 70% aktivnosti koje treba realizovati, odnosi na nivo lokalnih samouprava. Dakle treba puno da radimo, mi smo spremni, imamo tim kvalitetnih i obrazovanih ljudi, podrška naše države je sve vidljivija i zaista očekujem u narednoj godini mnogo toga kvalitetnog da se uradi kako bi se unapredio život romske zajednice u Srbiji - rekao je na kraju Ninoslav Jovanović.

Read 560 times Last modified on Wednesday, 29 November 2017 15:32

3°C

Belgrade

Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 16.09 km/h

  • 21 Nov 2018 4°C 2°C
  • 22 Nov 2018 7°C 2°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/