Logo Saveta za sajt baner copy

Wednesday, 06 December 2017 14:01

Tefik Ramadanović: Zdravstvene medijatorke su glavna spona između romske zajednice i većinskog stanovništva

Rate this item
(0 votes)

Na današnjem seminaru, Održivi modeli institucionalizacije romskih zdravstvenih medijatorki – perspektiva i regionalna iskustva, koji je održan u Klubu Poslanika u Beogradu, govorilo se o održivim mehanizmima i važnosti uvođenja sistemskih rešenja u okviru zapošljavanja zdravstvenih medijatorki u Srbiji.

Pored predsednika i zamenika predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefika Ramadanovića i Ninoslava Jovanovića u uvodnom delu prisutnima su se obratili državni sekretari Ferenc Vicko i Nenad Ivanišević, direktor kancelarije Unicef-a u Srbiji MIšel Sen Lo, izvršna direktorka Telenora Ingeborg Ofsthus i šefica pregovaračkog tima o pristupanju EU Tanja Miščević.

Ramadanović je rekao da su zdravstvene medijatorke glavna spona između romske zajednice i većinskog stanovništva.

- Ako govorimo o zdravstvenom stanju romske zajednice u Srbiji, ono je u nezavidnom položaju. Veliki broj dece nema zadravstvene knjižice, najpre zbog nemarnosti roditelja, ali svakako ne smemo umanjiti krivicu i države. Rad zdravstvenih medijatorki je od suštinske važnosti za unapređivanje zdravstvenog položaja romske zajednice. Ove Romkinje, žene, majke, su svojim zalaganjem i trudom uspeli da, za samo nekoliko godina, zdrvastevnu zaštitu Roma podignu na jedan viši nivo. Iako većina ovih žena ima samo osnovnu školu, neretko se od njih traži da rade poslove koji nisu u njihovoj nadležnosti. Od ministrarstva zdravlja očekujem da donese sistemsko rešenje, odnosno odluku da one budu stalno zaposlena lica. Domaće i međunardne institucije, kada govore o zdravstvenim medijatorkama, uvek imaju samo reči hvale. S obzirom da je tako, od nadležnih državnih institucija očekujem da u što skorijem roku reše pitanje stalnog zaposlenja, a da im međunarodne organizacije pruže neophodnu pomoć.

Nenad Ivanišević predsednik Vladinog saveta za unapređene položaja Roma i Romkinja i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakao je da je uloga zdravstvenih medijatorki da vode evidenciju o zdravstvenom stanju pripadnika romske nacionalnosti, da rade sa njima na podizanju svesti o neophodnosti vakcinacije dece, kao i značaju pravilne ishrane i higijenskih navika. Zdravstvene medijatorke treba da obezbede bolji uvid zdravstvenih ustanova u stanje tih naselja, a da žiteljima ukažu na značaj pravovremenog javljanja lekaru. Ivanišević dodaje da projektna rešenje nisu održiva i nisu dovoljna, već pod hitno treba problem zapošljavanja zdravstvenih medijatorki rešiti institucijalno i sistemski.

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Mišćević, govorila je o projektu koji je pokrenut 2008. godine preko Ministarstva zdravlja, “Uvodjenje zdravstvenih medijatorki u zdravstveni sistem Srbije” i preko koga je organizovan rad 75 zdravstvenih medijatorki. Do kraja 2018. godine broj angažovanih medijatorki u zdravstvenim ustanovama mora biti uvećan i on će iznosti 90. Cilj svih nas je da svaki dom zdravlja ima svoju medijtorku, ne samo zato što to od nas očekuje Evropska unija, već zato što će ove vredne žene u mnogome pomoći svim stanovnicima države Srbije.

Direktor kancelarije Unicef-a u Srbiji MIšel Sen Lo, govorio je zajedničkoj saradnji između Unicefa, Telenor fondacije i države Srbije.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što je UNICEF učestvovao u projektu „Povezivanje“ sa našim partnerima iz Ministarstvo zdravlja i Telenora Srbije, kojima bih želeo još jednom ovom prilikom da se zahvalim na svemu što čine da ovaj projekat bude realizovan na što kvalitetniji način. Do sada je putem konkursa angažovano 75 zdravstvenih medijatorki u 60 opština na teritoriji Republike Srbije, a za njihov rad u budžetu je opredeljeno više od 35. miliona dinara. Sve one su zaposlene pri Patronažnim službama Domova zdravlja. Međutim, kako njihov svakodnevni rad zahteva angažovanje na terenu u cilju povezivanja romske zajednice sa zdravstvenom službom, edukaciju romske populacije u oblasti zdravstvene zaštite, učestvovanje u kampanjama promocije zdravlja i imunizacije, pomaganje Romima oko dobijanja osnovnih dokumenata. Samo zajedničkim radom i dodatnim ulaganjem u razvijanje projekta „Povezivanje“ medijatorke će i dalje činiti sponu između našeg zdravstvenog sistema i romske populacije, koja će na taj način imati priliku da bude prepoznata kao ravnopravni deo našeg društva

Read 648 times Last modified on Wednesday, 06 December 2017 14:07

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/