Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 12 December 2017 15:10

Vanja Udovičić: U narednoj godini biće izgrađeno dva sportska terena u romskim naseljima

Rate this item
(0 votes)

Na današnjem sastnaku sa ministrom za omladinu i sport Vanjom Udovičić, koji je održan u Palati Srbija, prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tefik Ramadanović i Duško Jovanović.

Ministar za omladinu i sport Vanja Udovičić je rekao da od institucije kakva je Nacionalni savet romske nacionalne manjine, očekuje da više radi na promociji sportskih vrednosti i da se uključi u akciju sprečavanja vršnjačkog nasilja.

- Nacionalni savet Roma, po mom mišljenju je ozbiljna institucija koja mora da radi zajedno sa nama. Da bude rame uz rame za svim nadležnim ministartsvima u svim aktivnostima koje će se sprovoditi oko unapređenja položaja Roma i Romkinja. Ministarstvo će pomoći u izgradnji sportskih terena u romskim naseljima i u implementaciji i sufinasiranju projekata koje će imati cilj da spreče diskriminaciju i vršnjačko nasilje u osnovnim i srednjim školama – istako je ministar Udovičić.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović, iskoristio je priliku da se zahvali ministru Udovičiću na prijemu i istakao je važnost bavljena sportom romske omladine.

- Sport je danas karta za mnoge stvari koje se dešavaju širom sveta. Pomoć romskim klubovima i sportistima je od ključne važnosti. Veliki broj mladih Roma i Romkinja vrlo rado bi se bavili sportom, ali zbog velikih socijalnih i ekonomskih razlika i problema sa kojima se susreću, nisu u mogućnosti – rekao je Ramadanović.

Zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Duško Jovanović, rekao je da Nacionalni savet Roma insistira da se u romskim naseljima izgrade sportski tereni kako bi pospešili bavljenje sportom.

- Neće biti nikakvih problema da se realizuju pomenuti projekti. Imamo resursnih i kadrovskih kapaciteta da ove projekte implementiramo na pravi način. Pored ovih aktivnosti, veoma je važno podići svest pripadnicima većinskog stanovništa, pre svega dece u osnovnim školama, o važnosti poštovanja različitosti i  vršnjačkog nasilja. Imamo veliki broj slučajeva psihičkog emotivnog nasilja, ruganje, ismevanje, davanje pogrdnih imena, ogovaranje, pretnje, ismevanje i elektronskog nasilja, dakle isto to i preko elektronskih medija, SMS-ova, društvenih mreža. Ovo možemo sprečiti, tako što ćemo sa decom razgovarati, u kući, na javnim mestima, u školi. Naša ideja je da obiđemo dvadeset osnovnih škola širom Srbije i da đacima održimo čas na kome ćemo govoriti o lepoti različitosti, o poznatim i uspešnim Romima i Romkinjama, o druženju i važnosti obrazovanja – zaključio je Jovanović.

20171212 135824

20171212 135802

20171212 135741

20171212 135729

Read 579 times Last modified on Tuesday, 12 December 2017 17:03

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/