Logo Saveta za sajt baner copy

Wednesday, 21 February 2018 13:31

Predstavnici Nacionalnog saveta Roma na otvaranju izložbe o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu

Rate this item
(0 votes)

Sinoć je u muzeju Vojvodina u Novom Sadu, otvorena izložba slika o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu, na kojoj su prisustvovali i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik Tefik Ramadanović, zamenica predsednika i poslanica u skupštini Vojvodine Jelena Jovanović, zamenik predsednika Ninoslav Jovanović, generalni sekretar Zoran Kalanjoš i šefica kabineta predsednika Sofija Osmanović.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je u Muzeju Vojvodine izložbu „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“, koji je tom prilikom posebno istakao da su izložene fotografije o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu - svedočanstvo istine o jednom teškom vremenu i jednom stradalom, ali hrabrom i čestitom narodu u tom vremenu. On je još dodao da su Romi neraskidiv i izuzetno važan deo srpskog društva što se jasno pokazuje svakoga dana, i u svim oblastima društvenog života, te da će tako biti i ubuduće.

Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine rekla je da se ne zna broj stradalih Roma u ratu, ali se zna da su Romi učestvovali kao vojnici, na frontu ginuli, bili ranjavani, ali su najviše stradali kao zarobljenici i kao civili.  

- Sudbine zabeležene u trenutku uhvaćene objektivom, fotografije su svedočanstvo ljudskog bola, straha, ali i snage i prkosa mojih, naših sunarodnika u godinama između 1914. i 1918. godine. Posebno sam ponosna na napor, znalački rad i cilj da autor, dr Dragoljub Acković izložbom ispriča nepoznate i manje poznate ratne romske sudbine, da prikupi i prvi put izabere fotografiju kao primarni izvor za proučavanje istorije Roma.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović, skrenuo je pažnju na to da je uloga Srbije i njenog stanovništva u Prvom svetskom ratu bila ogromna.

- Srbija je pretrpela ogromne žrtve. Značajno mesto i u toj ulozi, i u tim žrtvama imali su i Romi. Uvek lojalni svojoj zemlji, uvek na strani istine i pravde, uvek uz svoje komšije i svoju braću, i Romi su platili visoku cenu slobode i slave, kako u Prvom tako i u Drugom svetskom ratu.

Izložbu „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“ organizovali su Kuća romske kulture iz Beograda i Muzej Vojvodine, povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

romiIzlozba03

romiIzlozba08

romiIzlozba02

romiIzlozba01

Read 683 times Last modified on Wednesday, 21 February 2018 13:35

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/