Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 06 March 2018 13:44

Predstavljanje programa „Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“

Rate this item
(0 votes)

U Hotelu Zira u Beogradu, danas je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala uvodnu konferenciju povodom početka realizacije programa „Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma". Uvodnoj konferenciji ovog programa prisustvovali su i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, zamenik predsednika Duško Jovanović i generalni sekretar Zoran Kalanjoš.

U uvodnom delu konferencije prisutnima se obratili Đorđe Staničić, generalni sekretar (SKGO), Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, dr Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Duško Jovanović, zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Oni su napomenuli da program IPA 2016 „Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma"  finansira Evropska unija, a sprovodi SKGO u skladu sa svojom dugogodišnjom misijom usmerenom na podržavanje razvoja lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Duško Jovanović zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, rekao je da je veoma zadovoljan zato što je SKGO preuzela vodeću ulogu po pitanju rešavanja svih važnijih problema sa kojima se romska zajednica na lokalnom novu svakodnevno sreće.

- Romi se nalaze na društvenoj margini i kao takvi predstavljaju problem. Ovaj program je važan za nas i maksimalno ga podržavamo, ali mora da postoji veća zainteresovanost jedinica lokalne samouprave. Bilo bi potpuno pogrešno da bilo koja lokalna samouprava, nacionalna ili međunarodna organizacija sprovodi bilo kakav program, koji je usmeren na Rome i Romkinje, a da se ne konsultuju sa romskom zajednicom u toku implementacije, da se ne uvažavaju mišljenja i predlozi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ili romskih nevladinih organizacija – zaključio je Jovanović.

Program ima za cilj da unapredi položaj Roma i Romkinja u lokalnim zajednicama, i to kroz tri komponente:

Komponenta 1: Kreiranje i unapređivanje lokalnih strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i sprovođenje mera inkluzije Roma i Romkinja, Komponenta 2: Podrška sprovođenju lokalnih mera za inkluziju Roma i Romkinja - grant šema, Komponenta 3: Unapređenje uslova za stanovanje Roma i Romkinja kroz pripremu urbanističkih planova i tehničke dokumentacije za podstandardna romska naselja i unapređenje uslova života u tim naseljima.

SKGO 05

SKGO 04

SKGO 03

SKGO 02

Foto: Beta

Read 921 times Last modified on Tuesday, 06 March 2018 22:15

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 97%

Wind: 12.87 km/h

  • 11 Dec 2018 4°C -1°C
  • 12 Dec 2018 4°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/