Logo Saveta za sajt baner copy

Thursday, 12 April 2018 11:18

Gradonačelnik Novog Sada se sastao sa predstavnicima romske zajednice

Rate this item
(0 votes)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući delegaciju sačinjenu od predstavnika romske nacionalne zajednice i sa njima održao sastanak povodom predstojećeg Svetskog dana Roma. Sastanku je, između ostalih, prisustvovala pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović, kao i brojni stručnjaci različitih profila, nastavnici romskog jezika, vaspitači, studenti, pravnici, novinari, sociolozi i drugi.

- U susret Svetskom danu Roma koji se obeležava 8. aprila, zamolio sam predstavnike romske zajednice u Novom Sadu da dođu u Gradsku kuću kako bismo kroz konstruktivan razgovor napravili rekapitulaciju svega onoga što se dešava u gradu u vezi sa uklјučivanjem Roma u širu društvenu zajednicu, u svakom segmentu. Cilј nam je da dogovorimo neke naredne aktivnosti i da vidimo šta ćemo zajednički da radimo u budućem periodu. Pre svega akcenat treba da stavimo na obrazovni sistem, odnosno na školovanje romske dece koja moraju da imaju iste uslove kao sva druga deca, kao i na školovanje Roma na fakultetima. Posvetićemo se na sastanku i pitanjima zdravstvene zaštite, ulaganjima u komunalnu infrastrukturu u naselјima gde živi deo romske populacije, i trudićemo se da ukažemo jedni drugima na sve ono što stvara utisak da dolazi do segregacije Roma u odnosu na druge sugrađane. Romi su deo ove zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni, a isto to očekujemo i od pripadnika romske zajednice, da se uklјuče u sve pore društva, a posebno u javni i politički život grada, jer je neophodna saradnja na svim nivoima, radi sprečavanja diskriminacije - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević čestitavši Međunarodni dan Roma - 8. april.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je istakla da su u delegaciji koju predvodi i koja je posetila Gradsku kuću, upravo Romi koji su studenti i oni koji su završili fakultete.

- Obrazovanje, kao što je i gradonačelnik rekao, je nama najvažnije, budući da smo mi jedna od najmanje obrazovanih nacionalnih manjina i na tome treba raditi. Čestitam svim pripadnicima romske nacionalne manjine Međunarodni dan Roma i poručila bih roditelјima romske dece da ih šalјu u školu, jer bez obrazovanja nema napretka romskoj zajednici – rekla je Jelena Jovanović koja je predala gradonačelniku Zahvalnicu KUD "Romano Ternipe" povodom njegovog učešća na nedavno održanom Romskom balu u Futogu.

Novi Sad, 5. april 2018. godine

Vucevic 4

Vucevic 2

Vucevic 3

Vucevic 4

Read 282 times Last modified on Friday, 13 April 2018 12:20

3°C

Belgrade

Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 16.09 km/h

  • 21 Nov 2018 4°C 2°C
  • 22 Nov 2018 7°C 2°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/