Logo Saveta za sajt baner copy

Thursday, 24 May 2018 06:17

Poseta Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Gerontološkom centru u Subotici

Rate this item
(0 votes)

Subotica, 23.april 2018.godine

Ne samo da je lider u oblasti socijalne zaštite, Gerontološki centar u Subotici je i ustanova u kojoj se govori i informiše na svim manjinskim jezicima, koji su u službenoj upotrebi, i jedina koja ima sajt na romskom jeziku.

U ovo, ali i u brigu o velikom broju korisnika danas se uverio i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, koji je prilikom posete našem gradu obišao i Gerontološki centar.

Ministar Ružić pohvalio je napore Gerontološkog centra da se vrednuje višejezičnost i raznolikost njihovih korisnika.

Činjenica da u biblioteci imamo naslove na hrvatskom, mađarskom, nemačkom, romskom jeziku, da se višejezičnost neguje i na sajtu, da postoji sekcija za romski jezik govori o tome koliko je ovo dobar primer koji i druge ustanove treba da slede – istakao je ministar Ružić.

Direktor Gerontološkog centra, Nenad Ivanišević, najavio je  još jednu novinu u oblasti multijezičnosti, a to je dodatak u Subotičkim novinama posvećen ovoj ustanovi koji će takođe izlaziti na tri jezika u službenoj upotrebi, kao i na romskom jeziku.

Mislim da je veoma važno da se blagovremeno unformišu o pravima iz oblasti socijalne zaštite. Srbija je socijalno odgovorna zemlja, ali ljudi često ne znaju šta sve zakon omogućava. Zbog toga je naša ideja da svima omugućimo da se infomišu na svom jeziku – naglasio je Ivanišević.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji, Tefik Ramadanović, pohvalio je Gerontološki centar u Subotici i naveo da je ova ustanova primer prakse u Srbiji ali i u regionu.

-          Izražavam veliko zadovoljstvo, istakao bih i pohvalio kao izuzetno važan gest i primer najbolje prakse, to što sajt Gerontološkog centra ima prevod na romski jezik, jer omogućava da se pripadnici romske nacionalne manjine lakše, na celovit i kvalitetniji način upoznaju sa radom i uslugama koje pruža ova ustanova, a ujedno taj čin pruža mnogo dublju i značajniju poruku Romima da su ravnopravni i dobrodošli u ovu ustanovu – rekao je Ramadanović.

Delegaciju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, pored predsednika, činili su: potpredsednik Živojin Mitrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Miloš Paunković i generalni sekretar Zoran Kalanjoš. 

Gerontoloski 1

Gerontoloski 2

Gerontoloski 4

Read 468 times Last modified on Thursday, 24 May 2018 06:18

4°C

Belgrade

Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 14.48 km/h

  • 21 Nov 2018 4°C 2°C
  • 22 Nov 2018 7°C 2°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/