Logo Saveta za sajt baner copy

Saturday, 09 June 2018 07:55

Prevazilaženje kulturoloških razlika kao rešenje tenzija

Rate this item
(0 votes)

Tefik Ramadanović predsednik Nacionalnog saveta  romske nacionalne manjine, Pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Jelena Jovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Miloš Paunković i generalni sekretar Zoran Kalanjoš su danas 08.06.2018. godine posetili Kanjižu i naselje Martonoš u koje se poslednjih godina naseljava ova nacionalna manjina. Na sastanku na kojem su prisustvovali i čelnici Lokalne samouprave,predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer, predsednik Skupštine opštine Kanjiža Miloš Kravić i zamenik predsednika opštine Nebojša Rakić kao i načelnik PS u Kanjiži Rekecki Titus i predsednik Mesne zajkednice Martonoš Horvat Gergelj, izjavljeno je sledeće:

,,Smirivanje tenzija je cilj svakog dobronamernog pojedinca, a posebno nadležnih institucija, zato verujem da se nezadovoljstvo može rešiti razgovorom, dobrom kontrolom I spremnošću na toleranciju, svake strane.

Osobe koje su readmisijom prognane iz EU, pretežno porodice poreklom sa Kosova, u nadi ponovnog odlaska naseljavaju se u selima nadomak mađarske granice godinama. Još pre 10-ak godina bili smo svedoci da je u severnoj Bačkoj i banatskom Potisju bilo oko 2.000 praznih i napuštenih kuća koje su mogle da se kupe za par hiljada evra, a one starije gradnje i za svega 1.000 evra. Sloboda svakog čoveka je da bira gde će živeti, ali je obaveza da živi ne ugrožavajući druge. Suživot je I pbaveza I pravo svakoga od nas. Naravno, to zahteva poštovanje – I svakog čoveka, ali I zakona I zajedničkih okvira za sve građane.

Moramo biti svesni, ali I solidarni u svim situacijama. Podsetila bih da je deceniju od potpisivanja Sporazuma o readmisiji, u Srbiju je deprtovano više od 20.000 naših državljana. Oko 95 odsto su Romi, a najčešća destinacija im je Nemačka. Po povratku im pomaže Komesarijat za izbeglice, a poslednje dve godine i stručnjaci iz projekta besplatne pravne pomoći.

Pomoć je neophodna svima koji je zatraže! Pomoć države I svih njenih relevantnih institucija postoji – od polja bezbednosti, zdravlja, do svih drugih segmenata važnih za dostojanstven život svakog građanina. Zato apelujem na sve koji zaista žele da budu odgovorni I prema sebi I prema drugima da prihvate realnost sveta u kojem živimo da svako ima pravo na izbor; da je prostor na kojem živimo prepoznat upravo po razunolikoj nacionalnoj strukturi I da promene dosadašnje nacionalne I verske strukture svakog mesta u globalnom svetu jesu realnost na koju ima pravo svaki pojedinac; da svako od nas mora poštovati pravila jednaka za sve – od validnih dokumenata do prihvatanja nacinalnih I lokalnih pravila suživota I poštovanja svakog građanina, kao I zakona pred kojim smo svi jednaki.

Na kraju sastanka poslanica je izjavila da je jako zadovoljna otvaranjem kancelarije za Rome u kanjiškoj opštini i uvođenjem romskog koordinatora koji je podržan od strane pokrajinske vlade i sekretarijata za socijalnu politiku,demografiju i ravnopravnost polova.

martonos 1

martonos2

 

martonos3

martonos4

 

 

 

 

martonos5

 

Read 342 times Last modified on Saturday, 09 June 2018 07:56

3°C

Belgrade

Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 16.09 km/h

  • 21 Nov 2018 4°C 2°C
  • 22 Nov 2018 7°C 2°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/