Logo Saveta za sajt baner copy

Nacionalni savet romske nacionalne manjine

Nacionalni savet romske nacionalne manjine

Potpisan Ugovor za sufinanisranje aktivnosti Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine sa Vladom AP Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore kojima je obezbeđen 60,1 milion dinara za sufinansiranje aktivnosti 15 nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje imaju registrovano sedište na teritoriji Vojvodine. 
Za sufinansiranje redovne delatnosti nacionalnih saveta u 2018. godini izdvojeno je 47,1 milion dinara, dok je 13 miliona dinara opredeljeno za razvojne delatnosti. 
Predsednik Mirović je naglasio da kada govorimo o nacionalnim manjinama govorimo o svima nama, o Vojvodini i Srbiji, o zajedništvu i zajedničkim problemima i nastojanjima da se ti problemi reše. 
On je dodao da je stoga jedan od najvažnijih zadataka za Pokrajinsku vladu podrška radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina. 
„Zato smo tokom od 2016. godine do danas, u kontinuitetu povećavali obim sredstva za aktivnosti nacionalnih saveta“, kazao je Mirović. On je i dodao da su u 2018. godini po konkursu za podršku aktivnosti nacionalnih saveta sredstva uvećana za pet odsto, i izrazio uverenje da će izdvajanja u budućnosti biti veća. 
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš naglasio je da je višegodišnja praksa dodele sredstva za aktivnosti nacionalnih saveta potvrda posvećenosti Pokrajinske vlade očuvanju i unapređenju položaja nacionalnih zajednica u Vojvodini. 
„Potvrda tome je i zalaganje resornog sekretarijata u promovisanju i unapređenju manjinskih prava putem mnogobrojnih godišnjih konkursa, kao i aktivnog učešća u praćenju i implementaciji Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina odnosno učešća u postupku donošenja izmena i dopuna zakona koje su od izuzetnog značaja za korpus manjinskih prava“, kazao je potpredsednik Njilaš. 
Sredstva su dodeljena nacionalnim savetima mađarske, slovačke, hrvatske, rumunske, rusinske, romske, crnogorske, bunjevačke, makedonske, ukrajinske, nemačke, češke, egipatske, aškalijske i grčke nacionalne manjine. 

APV 1

APV 2

APV 3

 

APV 5

Izvor: Pokrajinska vlada

 

  • Published in Vesti
  • 0

Potpisan Protokol o saradnji između potpredsednice Vlade Republike Srbije, prof. dr Zorane Z. Mihajlović i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Republike Srbije

Potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je danas, u ime Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji, kojim u ime Vlade Srbije predsedava, Protokol o saradnji sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefikom Ramadanovićem.

„Vlada Srbije iskreno je posvećena unapređenju položaja Roma i Romkinja i njihovom uključivanju u sve sfere društva. Protokol o saradnji koji smo danas potpisali govori o našoj rešenosti da zajedno radimo na smanjenju diskriminacije. Naš cilj je nulta diskriminacija u društvu“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će Koordinaciono telo kojim predsedava zajedno sa romskim nacionalnim savetom i lokalnim samoupravama raditi na sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje romske zajednice, pre svega kroz oblasti obrazovanja, stanovanja, zdravstva i zapošljavanja.

Tefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, zahvalio je potpredsednici Vlade na dosadašnjoj posvećenosti ovoj oblasti, istakavši da je za Rome i Romkinje današnje potpisivanje Protokola o saradnji istorijski događaj.

„Po prvi put smo prepoznati od strane države, Vlada Srbije je naš najznačajniji partner u borbi za bolji život. Cilj nam je da radimo zajedno, još bolje i efikasnije, na unapređenju položaja romske zajednice u Srbiji. Potpisivanje ovog protokola predstavlja veliki napredak i podstrek Nacionalnom savetu da zajedno sa Vladom Srbije radi na postizanju tog cilja“, rekao je Ramadanović.

Protokol o saradnji između Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, između ostalog, ima za cilj delotvorno sprovođenje politika usmerenih na povećanje socijalne uključenosti Roma i Romkinja u Republici Srbiji, jačanje saradnje koja će rezultirati zajedničkim delovanjem na lokalnom nivou u cilju adekvatnog sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kao i aktivno sprovođenje kampanja kojima se podiže svest o položaju Roma i Romkinja i gradi solidarnost.

03202018.Romiprotokol 1

03202018.Romiprotokol 2

03202018.Romiprotokol 4

03202018.Romiprotokol 5

03202018.Romiprotokol 6

03202018.Romiprotokol 11

03202018.Romiprotokol 12

  • Published in Vesti
  • 0

Poseta zamenice NSRNMS Jelene Jovanović Opštini Odžaci

Dana 15. marta 2018. upriličeno je svečano puštanje u rad novoizgrađene infrastrukture u naselju “Čerga” u Deronjama u opštini Odžaci. Na skupu su govorili: Latina Vasiljković, Predsednica opštine Odžaci, Nikolas Bizel, šef Operacija, Delegacija EU u Republici Srbiji, Zoran Lakićević, državni sekretar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Palmir Tot, Podsekretar, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Branislava Žarković, Direktorka Hausing centra, Andrija Đurić romski kordinator, drugi predstavnici lokalne samouprave Odžaci, kao i Jelena Jovanović pokrajinska poslanica i zamenica predsednika nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koja je između ostalog rekla:


 “Posebno sam počastvovana prilikom da se na današnjem događaju osvrnem na početak izuzetnog događaja za sve nas, a posebno za romsku zajednicu u opštini Odžaci. Najveći benefiti učinjeni su za meštane naselja Čerga u Deronjama, ali znam da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za sve Rome koji žive u opštini Odžaci, ali i u celoj Vojvodini.

Značaj radova na infrastrukturi – od vodovodne mreže, javne rasvete, asfaltnog puta... – ne moram posebno naglašavati jer je nesumnjivo, i čuli smo, koliki je doprinos ovim projektom ostvaren za 30 romskih domaćinstava i njihovih 95 članova. Međutim, želim da naglasim značaj prepoznatog problema, snažno partnerstvo koje je stvoreno između Hausing centra i opštine Odžaci, a koje je uz podršku Evropske unije učinilo da gorući problem stanovanja romske populacije, dobije održivo rešenje i bude realan doprinos sprovođenju Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u Srbiji do 2025. godine.

Posebni benefiti – unapređena bezbednost u naselju, omogućavanje legalizacije svih stambenih objekata u naselju– primeri su koje bih volela da slede i druge opštine u Vojvodini, jer samo tako možemo da očekujemo „Da svaki Rom ima dom“, a podrška koju su pružile Evropska unija i Vlada Srbije u saradnji sa civilnim sektorom, pokazuje da Romi nisu prepušteni sami sebi i da postoje jasni razvojni planovi da život svih građanki i građana, posebno najugroženijih, bude primeren vremenu i okruženju u kojem živimo.
Ovde bi htela da napomenem i podršku koju pruža pokrajinska vlada na čelu sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem koja se aktivno uključila u rešavanju nagomilanih problema romske zajednice i koja je preko pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sufinansirala projekat poboljšanja uslova stanovanja i u opštini Odžaci.

Uz još jednom iskrene čestitke svima koji su učestvovali u projektu, posebno opštini Odžaci koja je aktivno pristupila rešavanju problema romske zajednice, uverena sam da ovo nije poslednja prilika na kojoj se susrećemo da obeležimo značajne uspehe kako za lokalnu zajednicu, tako i za društvo u celini.” - navela je ona.

 

Odžaci 1Odžaci 2Odžaci 3Odžaci 4Odžaci 6

  • Published in Vesti
  • 0

"Dan otvorenih vrata" - Upoznavanje sa mogućnostima konkurisanja na konkurs Centra za osnovnu policijsku obuku

 

OBAVEŠTENJE

u cilju promovisanja policijske profesije i informisanja o konkursu za osnovnu policijsku obuku zainteresovanih lica i pripadnika nacionalnih manjina, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji organizuju promotivnu tribinu pod nazivom "Dan otvorenih vrata" koja će se održati dana 16.03.2018.g. sa početkom u 12.00 časova u bioskopskoj sali Policijske uprave za grad Beograd u Ul. Despota Stefana broj 107 u Beogradu.

Program tribine će se sastojati od prezentovanja uslova konkurisanja, procedure selekcije i obuke, a potom bi posetioci imali priliku da postave pitanja.

Pozivamo sve zainteresovane učenike treće i četvrte godine srednjih škola koji su se već prijavili na Konkurs, kao i sve oni koji to žele, da prisustvuju tribini.

Informaciju o Danima otvorenih vrata možete pronaći i na zvaničnoj internet stranici Centra za osnovnu policijsku obuku na sledećem linku: https://www.copo.edu.rs/Dan_otvorenih_vrata_u_policijskim_upravama-160-1-510

Konkurs možete pronaći na sledećem linku: https://www.copo.edu.rs/Konkurs_za_upis_na_osnovnu_policijsku_obuku-160-1-504

  • Published in Vesti
  • 0
Subscribe to this RSS feed

-1°C

Belgrade

Rain And Snow

Humidity: 96%

Wind: 22.53 km/h

  • 21 Mar 2018 0°C -2°C
  • 22 Mar 2018 0°C -4°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/