Logo Saveta za sajt baner copy

Aleksandar Nedeljković

Aleksandar Nedeljković

VELIKO INTERESOVANJE MEDIJA ZA PREDSTAVLJANJE PLANA I PROGRAMA NOVOG RUKOVODSTVA NACIONALNOG SAVETA ROMA

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u velikoj sali Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, prisustvovao je veliki broj novinskih redakcija, radijskih i televizijskih kuća.

Konferenciju za medije koju je sazavalo novo rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, danas je izazvalo veliku pažnju brojnih medija. Uz akreditaciju RTS-a, učešće na današnjoj konferenciji uzeli su i dnevne novine Telegraf i Kurir, portal Espero.rs, nedeljnik Tabloid, novinske agencije Fonet i Beta, radio Beograd (romska redakcija), RTV Vojvodina i TV Zona plus iz Niša.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je nacrt plana i programa novog rukovodstva koji će biti implementiran u naredna tri meseca, odnosno 100 dana, kako je naglasio predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tefik Ramadanović. Najavljeno je da će ovaj dokument vrlo brzo u celosti biti predstavljen javnosti.

Pored predsednika Ramadanovića, na današnjoj konferenciji govorili su i zamenici predsednika - Jelena Jovanović, Dejan Živković i Duško Jovanović, kao i zamenik predsednika IO Dragan Ristić. 

Linkovi medija koji su objavili tekst i fotografije sa današnje konferencije:

http://www.espreso.rs/vesti/drustvo/184471/novi-predsednik-nacionalnog-saveta-romske-nacionalne-manjine-prioritet-ce-nam-biti-obrazovanje-zaposljavanje-stanovanje-i-zastita-roma

http://beta.rs/vesti/vesti-drustvo/73765-nacionalni-savet-trazi-promenu-polozaja-roma-u-srbiji

http://www.fonet.rs/preview.php?ids=2&tipv=1&d=23&m=09&y=2017&vps=15&q=Romi&imageField.x=23&imageField.y=19

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/2879010/romano-them.html

  • Published in Vesti
  • 0

Konkurs za izbor učenika romske nacionalnosti upisanih u srednje škole za dodelu stipendija za školsku 2017/18. godinu

U okviru projekta „Unapređivanje mogućnosti za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegraciju povratnika“, čiji je nosilac Romski obrazovni fond (ROF) / Roma Education Fund, finansiran kroz program Nemačke finansijske saradnje, a implementiran od strane Nemačke razvojne banke u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj objavljuje se konkurs za dodelu stipendija učenicima romske nacionalnosti koji pohađaju prvi razred trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih škola školske 2017/18. godine.

U nastavku teksta objavljujemo dokumenta koja su neophodna za apliciranje:

KONKURS 2017/18 - USLOVI ZA DODELU STIPENDIJA UČENICIMA

OBRAZCI ZA APLICIRANJE

Za sve dodatne informacije, obratiti se stručnoj službi za obrazovanje Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine na telefon: 011/ 30 61 603

 

  • Published in Vesti
  • 0

Članovi Nemačke akademske fondacije posetili Nacionalni savet romske nacionalne manjine

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Tefik Ramadanović, predsednik Izvršnog odbora Miloš Paunković i generalni sekretar Zoran Kalanjoš, danasu su u prostorijama Nacionalnog saveta Roma primili studente iz Nemačke akademske fondacije.

Na inicitivu Nemačke akademske fondacije, danas je održan sastanak predstavnika ove fondacije i Nacionalnog saveta Roma. Studente iz Nemačke interesovale su teme kao što su istorijat Roma, socijalno-ekoknomski položaj Roma u Srbiji i izazovi sa kojima se mladi Romi susreću u svojoj zajednici.

Tefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine istakao je da je najvažnije obrazovati Rome i Romkinje i da je to jedini put ka boljoj integraciji romske zajednice u Srbiji. Na pitanje sudenata, kako rešiti socijalno-ekomenske probleme Roma u Srbiji, predsednik Izvršnog odbora Miloš Paunković rekao je da samo sprovođenjem zakonskih akata koji su doneti, situacija se može vrlo brzo popraviti. Paunković dodaje da nije dovoljno samo doneti dobre zakone, već je mnogo važnije njihovo implementiranje.

Zoran Kalanjoš, generalni sekretar Nacionalnog saveta Roma, iskoristio je priliku da se zahvali studentima na poseti, a na pitanje o izazovima mladih Roma i Romkinja u Srbiji, rekao je da su na prvom mestu svakako diskriminacija, predrasude i višedecenijski stereotipi koji vladaju u našem društvu. Ako u narednih desetak godina stvorimo veliki broj visokoobrazovnih Roma i Romkinja, negativne društvene pojave u vidu rasne, verske ili polne diskriminacije će se svakako smanjiti. Samim tim Romi će biti društveno prihvatljiviji i siguran sam da će bolje živeti. Mladi Romi i Romkinje pomno prate situaciju oko pregovora i pristupanja Srbije Evropskoj Uniji, oni u tome vidi šansu za napredovanje i bolje prilagođavanje čitavom društvu – zaključio je Kalanjoš.  

 

IMG 1871

IMG 1870

21640528 10210226683972365 1616521076 o

 

IMG 1868

IMG 1841

  • Published in Vesti
  • 0
Subscribe to this RSS feed

21°C

Belgrade

Cloudy

Humidity: 54%

Wind: 17.70 km/h

  • 26 Sep 2017 22°C 13°C
  • 27 Sep 2017 18°C 13°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/