Logo Saveta za sajt baner copy

Aleksandar Nedeljković

Aleksandar Nedeljković

Sastanak predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i opštine Veliko Gradište

Predsednik i zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović i Duško Jovanović, danas su razgovarali sa pomoćnicom predsednika opštine Veliko Gradište Gordanom Jacić i sa predsednikom i potpredsednikom društva „Rom“ iz Velikog Gradišta, Dušanom Stojkovićem i Živoslavom Simićem.

Pomoćnica predsednika opštine Veliko Gradište Gordana Jacić, zahvalila se predstavnicima Nacionalnog saveta Roma na prijemu i rekla je da sve lokalne institucije u Velikom Gradištu žele da se intezivnije uključe u integraciju romske zajednice, ali da im je za to potrebna potpuna podrška Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

- Naša opština ima izrađene sve planove i potrebna dokumenta koja nam pomažu da rešavamo probleme romske zajednice. Međutim, ja nisam zadovoljna brzinom rešavanja dugogodišnjih problema sa kojima se susraće romska zajednica u našoj opštini. Od Nacionalnog saveta Roma očekujemo potpunu podršku – rekla je Gordana Jacić.

Predstavnici društva „Rom“  Dušan Stojković i Živoslav Simić, skrenuli su pažnju na veliki broj romskih porodica koje žive na teritoriji opštine Veliko Gradište i Golubac, kao i na njihove svakodnevne potrebe.

- Romsko stanovništvo u ovim Braničevskim opštinama je nešto bogatije nego u drugim krajevima naše zemlje. Veliki broj porodica je dugi niz godina u inostranstvu. Nama je najvažnije da našu decu obrazujemo. Do pre nekoliko godina bila je prava retkost videti učenika romske nacionalnosti u srednjim školama, a na fakultetu još i ređe. Danas je slika znatno drugačija. Još uvek nismo u potpunosti zadovoljni, ali uz podršku naših lokalnih samouprava i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, sigurni smo da ćemo ići uzlaznom putanjom. Potreban nam je asistent u osnovnim školama i predškolskoj ustanovi. Pored obrazovanja, veoma nam je važno da legalizujemo romsko naselje u Velikom Gradištu i da dobijemo kanalizaciju – istakli su Simić i Stojković.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović, rekao je da će Nacionalni savet Roma, bezuslovno pomoći romskoj zajednici u oštinama Veliko Gradište i Golubac.

- Naš zadatak i jeste da pomognemo romskom stanovništvu, a kada imamo pomoć i razumevanje lokalne samouprave, kakav je slučaj u opštinama Veliko Gradište i Golubac, posao nam je neuporedivo lakši. Spremni smo da dođemo, čim nas predsednici opština pozovu na sastanak i da se uključimo u neposredno rešavanje svih onih problema romske zajednice, a koji su u nadležnosti Nacionalnog saveta Roma – napomenuo je Ramadanović.

Duško Jovanović zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, istakao je da je veoma zadovoljan odlukom opštinskih predstavnika da se intezivno bave romskom problematikom.

- Moram da iskažem zadovoljstvo kada čujem da opštinske službe svoj posao rade predano i da bez ikakvih problema pomažu romskoj zajednici da se lakše integriše. Danas je to retkost. Podržavam odluku romskih predstavnika da se pre svega bave obrazovanjem dece. U obrazovanju leži ključ svih naših nagomilanih problema. Podsećam, da pored dece, mi moramo često da razgovaramo i neformalno obrazujemo i roditelje, oni su nam jako važni u čitavom procesu. Članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u proteklih tri i po meseca obišli su oko pedeset gradova i opština. Naš cilj je bio da upoznamo predstavnike vlasti na lokalnom novou sa svim dokumentima, aktima i strategijama koje su donete kako bi se poboljšao položaj romske zajednice. Želimo da dođemo i kod vas. Spremni smo da sednemo za sto sa donosiocima odluka na lokalnom nivou i da pokušamo da nađemo rešenja za probleme romske zajednice. Zakažite sastanak sa predsednicima opština i njihovim stručnim službama i pozovite nas. Mi vam stojimo na raspolaganju, kao i drugim lokalnim samoupravama – zaključio je Jovanović. 

  • Published in Vesti
  • 0

POLAGANjE VENACA ŽRTVAMA ČURUŠKE RACIJE

Parastos povodom obeležavanja 76. godišnjice Čuruške racije održan je u subotu 6. januara, nakon čega su položeni venaci na spomenik nevino stradalim žrtvama, na kome je prisustovala Jelena Jovanović, poslanica u vojvođanskom parlamentu i zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Nakon parastose vence su pored Jelene Jovanović i romskog aktiviste iz opštine Žabalj Bogdana Radula položili i predstavnici Memorijalnog društva „Racija 14942“, Jasmina Jurišin i Ljubica Keserović-Lončarski, Mikloša Silađija iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, predstavnik Vlade Mađarske Kristiana Sasa, predstavnici Mesne zajednice Čurug Vesne Stjepanović i Zorana Pinjića, kao i predstavnici Skupštine opštine Žabalj Momir Mandić i Ivica Solomun.

DSC02782

2 

1

  • Published in Vesti
  • 0

Božićna čestitka

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Božića, predsednik Tefik Ramadanović i članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, čestitali su svim vernicima praznik koji svale po julijanskom kalendaru.

U čestitki se kaže:

- Svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, upućujemo najiskrenije čestitke uz želju da ovaj najradosniji hrišćanski praznik provedu sa najbližima u miru, ljubavi i blagostanju. Neka Vam ova 2018. godina i Božić donesu ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i napredak, veru i nadu u bolje sutra. Najveći hrišćanski praznik prilika je da se podsetimo da pojedinačnim i zajedničkim uspesima, uz međusobno razumevanje i poštovanje, gradimo bolje odnose i težimo ka zajedničkom cilju. To je vreme da se okupimo sa voljenima i podelimo duh mira i dobre volje. To je vreme kada je zajednica od presudne važnosti i prilika da prihvatimo sve različitosti.

Svim građanima Republike Srbije želimo da im dani nakon Božića donesu mnogo lične i porodične sreće i uspeha u radu, da negujemo toleranciju i razumevanje, da ne zaboravimo one kojima je pomoć potrebna.

Mir Božji, Hristos se rodi!

  • Published in Vesti
  • 0
Subscribe to this RSS feed

2°C

Belgrade

Showers

Humidity: 92%

Wind: 17.70 km/h

  • 20 Jan 2018 5°C 1°C
  • 21 Jan 2018 5°C 0°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/