Logo Saveta za sajt baner copy

Aleksandar Nedeljković

Aleksandar Nedeljković

Okrugli sto "Kraj multikulturalnog projekta - komodifikacija multikulturalizma"

U “Omladinskom klubu CK 13” 14. novembra je Udruženje romskih studenata realizovalo je Okrugli sto na temu “Kraj multikulturalnog projekta i/ili komodifikacija multikulturalizma”.

Na okruglom stolu, govorili su su prof. dr Alpar Lošonc – sociolog, predstavnik mađarske nacionalne zajednice , Miroslav Kevždi – religiolog, predstavnik slovačke nacionalne manjine, Nenad Vladisavljev – sociolog, predstavnik romske nacionalne manjine. Centralna tema na okruglom stolu bila je, narušeni ideološki koncept multikulturalizma koji za konsekvencu ima sve veće dezintegrisanje suživota nacionalnih zajednica u zemlji I Evropi.  Izlagači i učesnici pokušali su kritički da preispitaju mogućnosti za utemeljenje jedne nove ideološke paradigme kao  nove potke za povezivanje različitih kultura oko jedne zajedničke ideje.

Skup je pozdravila i učestvovala u debati i Jelena Jovanović zamenica predsednika nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koja je između ostalog govorila o značaju romskog jezika.

Realizaciju okruglog stola omogućio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu I nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

  • Published in Vesti
  • 0

Besplatan program razmene učenika srednjih škola

Američki savet za međunarodno obrazovanje, sprovodi jednogodišnji besplatni program razmene za učenike prvog ili drugog razreda​ srednjih škola u Republici Srbiji (rođeni između 1. januara 2001. i 15. jula 2003. godine).

Trenutno je na ovom programu u Americi 44. učenika​ iz Srbije.

Program se zove FLEX (nekada zvan kao A-SMYLE), a u potpunosti ga finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država. 

Učenici sa hendikepom  rođeni između 15. februara 2000. do 15. jula 2003. Ohrabruju se da se prijave na program. Učenici sa hendikepom mogu biti bilo koji razred. 

Ceo proces, prijavljivanja, testiranja i putovanja u SAD tokom jedne školske godine je besplatan. 

Pozivaju se svi učenici iz Republike Srbije da na dan 18. novembra dođu na testiranje u Beogradu - adresa: Studentski trg 3 (Filološki fakultet) - u periodu od 8:30 do 11:00. 

Za pristupanje testiranju učenici treba da pokažu identifikacioni dokument, predaju malu 3x4 cm fotografiju i da imaju kod sebe crnu hemijsku olovku.​

Ukoliko imate pitanja, možete se obratiti na mejl: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili ​pozivom na 011/ 3245 905.

  • Published in Vesti
  • 0

Završna konferencija povodom projeketa "Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu"

Povodom završetka projekta "Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu", danas su Delegacija EU u Srbiji, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i EU info centar, organizovali konferenciju i otvaranje izložbe autorske grafike "Zajedno možemo više" u Palati Srbija.

Projekat "Podrška EU inkluzivnom društvu" trajao je od novembra 2015. do novembra 2017. godine. Evropska Unija je bespovratno donirala više od 5,4 miliona evra za podršku merama u oblasti socijalne inkluzije i za razvoj obima i kvaliteta socijalnih usluga u zajednici za ugrožene i grupe u teškom položaju, pre svega za Rome.

Krajnji korisnici projekta bili su građani Srbije – korisnici sistema socijalne zaštite, pripadnici romske nacionalne manjine i druge ugrožene grupe u 76. gradova i opština i gotovo 10. 000 ljudi je imalo direktne koristi od projekta.

Na današnoj završnoj konferenciji govorili su Zoran Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sem Fabrici šef Delegacije EU u Srbiji, koji je dodelio nagrade autorima najboljih radova pristiglih na konkurs "Zajedno možemo više", nakon čega je organizovana i izložba 20. najboljih radova.

Konkurs je trajao od 25. oktobra do 1. novembra, a učestvovala su 63. autora iz cele Srbije sa ukupno 83 rada. Glasanje publike trajalo je od 1. do 7. novembra a najviše glasova dobio je rad Ane Berišić "Svi smo isti".

  • Published in Vesti
  • 0

Kolegijum Pokrajinskog ombudsmana na kome se govorilo o jeziku i nacionalnom identitetu

Jezik je važno identitetsko obeležje, ali nije uvek i svuda najvažnije. Odnos između jezika i identiteta je složen, ali se često prikazuje pojednostavljeno i ideologizovano. Taj je odnos obeležen brojnim stereotipima koji neretko izazivaju nesporazume, istaknuto je na kolegijumu Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana, održanom juče u Zrenjaninu na temu jezika i nacionalnog identiteta, iskustvima i problemima u praksi.

Kolegijumu su, pored prof. dr Zorana Pavlovića, pokrajinskog zaštitnika građana ombudsmana, njegovih  zamenika i saradnika, učestvovali i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev i poslanica Jelena Jovanović, predsednica odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine dr Marija Aleksandrović, predstavnici rumunske, crnogorske, rusinske i češke nacionalne manjine, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, članovi gradskog veća i načelnici u  Gradskoj upravi, sudije osnovnog suda, zrenjaninska zaštitnica građana i sa svojom zamenicom, predsednik Udruženja lokalnih ombudsmana Srbije, predstavnici nevladinih organizacija i gosti iz Hrvatske, predstavnici SKD „Prosvjeta”.

Zadatak Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana je da štiti ljudska prava i mi se trudimo da u tome damo svoj maksimum. Štiteći ljudska i manjinska prava mi želimo da stvorimo i obezbedimo sve uslove za očuvanje i unapređenje nacionalnih identiteta – izjavio je Pokrajinski ombudsman dr Zoran Pavlović.

Na početku radnog dela Kolegijuma, Janoš Oros, zamenik  Pokrajinskog zaštitnika građana za zaštitu prava nacionalnih manjina, predstavio je rad Odeljenja za nacionalne manjine, kao i plan i program rada za 2018. godinu, dok je savetnica Nina Janić, uz navođenje brojnih primera postupanjau oblasti službene upotrebe jezika, predstavila i praksu ove institucije.

O tome kakav je značaj jezika u očuvanju nacionalnog identiteta i sa kakvim se sve izazovima pripadnici manjina suočavaju u obrazovanju i uvođenju jezika manjine u službenu upotrebu govorile su dr Biljana Sikimić iz Balkanološkog instituta SANU, kao i Bojan Lazić i Maja Matić, predstavnici SKD „Prosvjeta” iz Zagreba. Dr Marija Aleksandrović, profesorka na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov", upoznala je učesnike kolegijuma sa izazovima i problemima u obrazovanju na romskom jeziku, dok je Ištvan Požar, zrenjaninski matičar, govorio o službenoj upotrebi jezika iz perspektive gradske matičarske službe.

Na kolegijumu je istaknuto da je Savet Evrope uočio pomake u obrazovanju na jezicima manjina. Dr Marija Aleksandrović je učesnike Kolegijuma podsetila na 1997. godinu, kada je u opštini Bačka Palanka počela nastava romskog jezika (u mestima Tovariševo i Obrovac) i da se nakon dvadeset godina, u školskoj 2016/17. godini, romski jezik, kao izborni predmet, izučava u 75 škola u Srbiji. Broj učenika obuhvaćen nastavom romskog jezika bi mogao biti i veći da, u slučaju roditelja, postoje ozbiljni podsticaji za učenje romskog jezika, kada bi se u njegovu promociju aktivnije uključili Ministarstvo prosvete, Nacionalni savet, učitelji i romski asistenti i kada bi bili rešeni problemi koji se odnose na udžbenike i nastavni plan i program romskog jezika sa elementima nacionalne kulture. 

Kada je o romskom jeziku reč, dr Biljana Sikimić je upozorila da je romski jezik jedan od šest jezika koje je Unesko, a kada je o Srbiji reč, uvrstio na listu ugroženih jezika. Osim romskog, na toj se listi nalaze još i arumunski, ladino/sefardski španski, banatski bugarski, rusinski i torlački. Ona je, takođe, podsetila učesnike Kolegijumada je Srbija 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i preuzela na sebe obavezu da takve jezike štiti. Dr Sikimić je ovom prilikom prisutne upoznala i sa podatkom da je između 50 i 70 procenata stanovništva planete dvojezično ili višejezično, što govori o važnosti međujezičke komuinikacije i potrebi da se ona preko interkulturalnog obrazovanja unapređuje.

Podsećamo da je u okviru Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, oformljena posebne komisije koja će imati zadatak da odobri udžbenike na romskom jeziku koji će se korisitti u nastavni u osnovnim školama, kao i da izradi nove i unapredi postojeće udžbenike na romskom jeziku. Na čelu ove komisije je dr Marija Aleksandrović.

  • Published in Vesti
  • 0
Subscribe to this RSS feed

1°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 100%

Wind: 17.70 km/h

  • 20 Nov 2017 6°C 1°C
  • 21 Nov 2017 9°C 1°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/