AKTIVNOSTI NACIONALNOG SAVETA ROMA ZA VREME VANREDNOG STANJA

AKTIVNOSTI NACIONALNOG SAVETA ROMA ZA VREME VANREDNOG STANJA

Nacionalni savet romske nacionalne manjine je za vreme vanrednog stanja imao nemali broj aktivnosti koje su uključivale stalnu komunikaciju sa resornim ministarstvima, lokalnim samoupravama i javnim preduzećima.

Neretko smo morali da reagujemo po hitnom postupku kada je bilo ugroženo romsko stanovništvo. Posredovali smo u pregovorima sa EPS-om u vezi uključenja električne energije u romskom naselju 12. februar u Nišu, odvoženja cisterni sa pijaćom vodom u romska naselja širom Srbije tamo gde nema vodovodne linije.

Naročito na šta smo ponosni jeste hitna i brza reakcija Vlade Srbije na osnovu zahteva Nacionalnog saveta Roma koji je uputio dopise Vladi Srbije, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu u kojima je zahtevao da se obrati posebna pažnja na socijalno-ugroženo romsko stanovništvo, s posebnim uključivanjem lokalnih mehanizama za inkluziju Roma.

Rezultati pregovora sa resornim ministarstvima Vlade Srbije, kabinetom Zaštitnika građana i drugih važnih činilaca u zaštiti rokskog stanovništva jesu aktivnosti i mere od kojih se neke već sada sprovode, a uskoro se može očekivati i podela 50500 paketa pomoći romskim porodicama, kako je najavio ministar Đorđević.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine će vas u narednim danima obeveštavati o dinamici podele paketa, a članovi Saveta će uzeti učešće zajedno sa volonterima Crvenog krsta u svojim okruzima.

Još jednom vas podsećamo da sledite upustva nadležnih organa i čuvate sebe i svoje najbliže.

Predsednik
Dalibor Nakić

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *