ČETVRTA REDOVNA SEDNICA PETOG SAZIVA NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE

ČETVRTA REDOVNA SEDNICA PETOG SAZIVA NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE

U prostorijama Skupštine Grada Pirota, održana je 4. redovna sednica Petog saziva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Sednicom je predsedavao Dalibor Nakić, predsednik Saveta.

Dnevni red sednice:

  1. Usvajanje Zapisnika sa treće redovne sednice skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine;
  2. Usvajanje revizorskog izveštaja za 2022. godinu;
  3. Usvajanje odluka Izvršnog odbora između treće i četvrte sednice skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine;
  4. Razno

Na sednici su jednoglasno usvojene sve odluke Izvršnog odbora između 3. i 4 sednice, i jednoglasno usvojen revizorski izveštaj za 2022. godinu.
Pre sednice je održana konferencija za medije na kojoj se ispred Gradske uprave Pirot obratila predsednica skupštine Milena Dimitrijević. Istakla je da se već dvadeset godina intenzivno radi na unapređenju infrastrukture u romskom naselju, ulice su asfaltirane, uvedena je kanalizaciona i vodovodna mreža i rasveta. Naglasila je i da je većina Roma u Pirotu zaposleno, ali da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se još više unapredila zapošljivost Roma. Takođe je podsetila da je Grad Pirot u okviru programa ROMAKTED, u partnerstvu sa udruženjem Ternipe, aplicirao projektom kojim je predviđeno osnivanje Romskog kulturnog centra koji će biti u razvojnom centru Pralipe u objektu koji je u vlasništvu Grada.
Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić je iskazao zadovoljstvo svim rezultatima koje Grad Pirot ima u procesu integracije Roma. „Grad Pirot je primer dobre prakse jer postiže odlične rezultate u pogledu unapređenja položaja Roma i integracije Roma. Romski kulrturni centar Pirot čiji će osnivač biti Nacionalni savet romske nacionalne manjine biće značajan za prezentovanje romske kulture kao najjačeg sredstva u borbi protiv stereotipa i predrasuda koje prema Romima još uvek postoje u jednom delu društva. Zajedničkim snagama trudimo se da izgradimo što telerantnije društvo gde će svaki pojedinac moći da iskaže svoju različitost i svoje potencijale. Važno nam je obrazovanje i tu će Nacionalni savet pružati podršku kako bi što veći broj dece putem afirmativnih mera upisalo visokoškolske ustanove ali i da što veći broj srednjoškolaca dobije stipendije“ – poručio je predsednik Nacionalnog saveta Roma.
Jelena Jovanović, članica Saveta i poslanica u pokrajinskoj vladi istakla je da su ključni segmenti za Nacionalni savet romske nacionalne manjine obrazovanje, kultura, očuvanje jezika i službena upotreba jezika i pisma. Istakla je i da je najpozitivniji utisak iz Pirota odnos lokalne samouprave prema romskoj zajednici kao i aktivizam romskog civilnog sektora. „ Ono što mi kao romska zajednica treba da radimo je da očuvamo svoj maternji jezik, nema ga u osnovnim školama, sada kreću ankete da to bude izborni predmet, roditelji romske dece treba da podstiču decu da uče jezik u školama jer ako izgubimo svoj jezik izgubićemo i naš identitet“ – poručila je članica Saveta, Jelena Jovanović.
Silvija Nešić, članica Nacionalnog saveta i predsednica Odbora za kulturu, istakla je da su članovi Nacionalnog saveta koji su prisustvovali sednici rasprostranjeni na celoj teritoriji Srbije, kao i da su danas u Pirotu, da vide grad i upoznaju stanovništvo.

Video prilog:
https://youtu.be/J3nnrX1_mWY

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *