DAN MATERNjEG JEZIKA ODRŽAN U KOVAČICI

DAN MATERNjEG JEZIKA ODRŽAN U KOVAČICI

Međunarodni dan maternjeg jezika proslavlja se širom sveta 21. februara, s ciljem da se skrene pažnja na značaj jezika kao dela identiteta etničkih zajednica, kao i da se promoviše rad na očuvanju jezika koji se smatraju ranjivim ili ugroženim.
U Kovačici je danas otvorena manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Tom prilikom održan je okrugli sto na temu „Informisanje kao sredstvo očuvanja i razvoja jezika i pisma nacionalnih zajednica“, i upriličen raznovrsan kulturno umetnički program.
Manifestaciji su prisustvovali predstavnici ministarstva kulture, ministarstva informisanja i telekomunikacija, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Nacionalnog komiteta za saradnju sa Uneskom, predstavnici ambasada Slovačke, Rumunije i Mađarske, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i mnogobrojni gosti.
Alisa Šajn, zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine je govorila na skupu, i ukazala na važnost očuvanja i negovanja romskog jezika, na dobre strane i važnost pohađanja predmeta romski jezik sa elementima nacionalne kulture koji je jedan od načina da se deca upoznaju sa jezikom, kulturom, bogatom tradicijom i istorijom Roma, i ujedno jačaju svoj identitet i razviju osećaj pripadnosti.
Događaju su prisustvovali i članovi Nacionalnog saveta, Jelena Jovanović koja je i pokrajinska poslanica, kao i Stevan Jovanović, predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *