DELEGACIJE NACIONALNOG SAVETA I PREDSTAVNIKA ROMA IZ HRVATSKE POSETILE KULTURNI CENTAR ROMA U NIŠU

DELEGACIJE NACIONALNOG SAVETA I PREDSTAVNIKA ROMA IZ HRVATSKE POSETILE KULTURNI CENTAR ROMA U NIŠU

U oviru obeležavanja Međunarodnog dana stradanja Roma u Drugom svetskom ratu, delegacija Nacionalnog saveta posetila je u društvu saborskog zastupnika (narodni poslanik) Veljka Kajtazija i predsednice Saveza Roma u Hrvatskoj, Suzane Krčmar, Kulturni centar Roma u Nišu i obišla romsko naselje „Jevrejsko groblje“ i razgovarala s meštanima naseljima o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Doček dveju delegacija obeležen je intoniranjem romske himne Đelem đelem i srdačnom prijemu od strane domaćina, direktora Kulturnog centra i člana Saveta, Svetislava Jovanovića, potpredsednika Izvršnog odbora iz Niša Igora Paunovića i zamenice gradonačelnice Niša, Dušice Davidović.

Delegaciju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predvodio je predsednik Dalibor Nakić, u društvu predsednice Izvršnog odbora Pave Čabrilovski, zamenika predsednika Aleksandra Balinovića, generalnog sekretara Dejana Vlajkovića i člana Saveta i predsednika Kulturnog centra Roma u Pančevu, Stevana Jovanovića.

U sklopu posete, održan je radni sastanak dveju delegacija sa rukovodstvom Kulturnog centra, na kojem se govorilo o pospešivanju saradnje iz oblasti kulture između Roma iz Srbije i Hrvatske.

Primer dobre prakse u saradnji između romskih ustanova kulture i lokalnih vlasti iznelo je rukovodstvo Kulturnog centra Roma u Kruševcu, čiju su delegaciju činili Radomir Raka Vujičić, Danijel Lazarević i Nebojša Vujičić.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *