DRUGA FAZA ROMAKTED PROGRAMA U SRBIJI

DRUGA FAZA ROMAKTED PROGRAMA U SRBIJI – „Promovisanje dobrog upravljanja i jačanje Roma na lokalnom nivou“

U Klubu poslanika u Beogradu, predstavljena je Početna konferencija zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „ROMAKTED – faza II, na kojoj su prisustvovali i govorili u uvodnom obraćanju predstavnici domaćih i međunarodnih institucija. U ime Saveta Evrope u Srbiji, Tobias Flesenkemper, u ime delegacije EU, Nj.E. ambasador Emanuele Giaufret, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, državni sekretar u ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Stevan Gligorin i Sonja Liht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavljanju programa prisustvovali su predsednik Dalibor Nakić i predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski.

Predsednik Nakić je u svom obraćanju istakao značaj programa ROMACTED i napomenuo da je vaoma važno što je prepoznata potreba lokalnog delovanja, jer je to ključ za uspešnu integraciju Roma.

„Ovaj proces umnogome zavisi od kapaciteta, sposobnosti i spremnosti lokalnih samouprava da pristupe postojećim problemima na sistematski način.“

Takođe, predsednik Nakić istakao je značaj uključivanja romske zajednice u procese donošenja odluka i politike, pa je veoma važno osnažiti ih da svoje političko učešće učine što aktivnijim.

Nakon uvodnih reči, usledilo je potpisivanje protokala o saradnji između Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Saveta Evrope i predstavnika partnerskih gradova i opština: Aleksinac, Apatin, Bač, Kostolac, Kragujevac, Kruševac, Lebane, Niš, Pirot, Prokuplje, Subotica, Vrnjačka Banja, Zaječar i GO Zvezdara.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *