GODIŠNJICA STRADANJA SRBA I ROMA U ORAHOVCU

GODIŠNJICA STRADANJA SRBA I ROMA U ORAHOVCU

Danas se obeležava godišnjica masovne otmice i egzekucije Srba i Roma u Orahovcu koju su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pre 22 godine. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.

Tom prilikom, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, izjavio je da se ne sme zaboraviti ni jedan zločin počinjen nad srpskim i romskim stanovništvom.
„Romi koji su živeli na teritoriji KiM platili su najveću cenu odanosti Srbiji i srpskom narodu, a to su izgubljeni životi i imovina koju su posedovali. Kao i u Prvom i Drugom svetskom ratu, a tako i u ratovima devedesetih godina, Romi su bili na strani pravde i na strani države Srbije. Odbili smo da budemo na strani fašista i albanskih ekstremista jer smo slobodoljubiv narod pod čijom zastavom se nikada nije vodio rat, a sama reč „rat“ ne postoji u romskom jeziku“.

Danas se klanjamo srpskim i romskim žrtvama, oplakujemo ih i molimo se za njihov večni spokoj uz poruku svim svetskim silama da mir i blagostanje nemaju cenu – zaključio je predsednik Nakić.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *