MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA MAK 2022.

  1. MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA MAK 2022.

Na 9. Međunarodnoj naučnoj konferenciji MAK 2022. koja se održala na Kopaoniku, učestvovali su u ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine predsednik Dalibor Nakić i predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski.

U fokusu međunarodne konferencije, tema je bila, Evropski put – perspektive i potencijali. U okviru teme, predstavnici Nacionalnog saveta govorili su o podršci javnog mnjenja inkluziji Roma u oblasti zapošljavanja u okviru evro integracija države Srbije.

Tim povodom, a u okviru jednog od panela, predsednik Nakić i predsednica IO Čabrilovski, izradili su naučni rad „Romi u izazovu vremena“, koji je predstavljen učesnicima konferencije.

Naučni rad i prezentacija visoko su ocenjeni od strane stručne komisije, pa je rad nagrađen Poveljom za razvoj i afirmaciju interkulturalnih odnosa. Povelju je u ime Nacionalnog saveta primila predsednica IO, Pava Čabrilovski.

Pored prezentacije naučnog rada, koji je izazvao veliku pažnju učesnika, obraćanje predsednika Nakića takođe je propraćeno sa velikom pažnjom.

Nakić je u svom obraćanju govorio o velikim potencijalima romskog stanovništva u oblasti ekonomije i privrede kao naciji sa najmlađim stanovništvom. Takođe je u svom obraćanju naglasio sa romsko stanovništvo igra jednu od ključnih uloga u procesu pridruživanja države Srbije EU i da će u perspektivi Romi dati značajan doprinos razvoju ekonomije i privrede i podizanju BDP kao ljudski resurs koji će u narednom periodu biti veoma značajan.

Pored mnogobrojnih eksperata iz oblasti agrobiznisa, ekonomije i provrede, na konferenciji su učestvovali predstavnici grada Kraljeva, opština Bogatić i Trstenik, predstavnici ministarstva poljoprivrede, Privredne komore i drugi.

Medijski pokrovitelji bile su mnogobrojne lokalne i regionalne televizije, kao i televizije sa nacionalnom frekvencijom RTV Pink i RTS.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *