MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA I ANTISEMITIZMA

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA I ANTISEMITIZMA

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar, obeležen je centralnom državnom ceremonijom, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Delegaciju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine predvodio je predsednik Dalibor Nakić, a činili su je i zamenik predsednika, Aleksandar Balinović, potpredsednik Izvršnog odbora, Dragan Krstić, generalni sekretar, Dejan Vlajković, član Odbora za obrazovanje, Božidar Jovanović i saradnik Saveta, Muharem Jaha.

U okviru centralne državne manifestacije održan je Memorijalni koncert, a u ime Vlade Srbije, prisutnim zvanicama obratio se ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, koji je između ostalog istakao da obeležavajući ovaj dan, Srbija neguje kulturu sećanja i odaje počast žrtvama najmonstruoznije ideologije u svetskoj istoriji, kao i da podsećanjem na zlo koje se dogodilo u prošlosti, utiče na to da se ono više nikada nikome ne ponovi.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj – poznat kao Kristalna noć – smatra se simboličnim početkom holokausta i obeležava.

Video prilog ⤵️
https://youtu.be/gx0vy2P_cNU

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *