MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA STRADALE ROME U DRUGOM SVETSKOM RATU

MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA STRADALE ROME U DRUGOM SVETSKOM RATU

Povodom obeležavanja Međunarodnog Dana sećanja na Rome, stradale u Drugom svetskom ratu, održana je ceremonija polaganja venaca u Spomen kompleksu Stratište u Jabuci kod Pančeva.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, venac su položili predsednik Dalibor Nakić, predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski, zamenik predsednika Aleksandar Balinović i generalni sekretar Dejan Vlajković.

Po prvi put, na poziv predsednika Nacionalnog saveta, Dalibora Nakića, venac je položila delegacija Roma iz Republike Hrvatske koju su činili Saborski zastupnik (poslanik u Parlamentu R. Hrvatske) Veljko Kajtazi i predsednica Saveta Roma u R. Hrvatskoj Suzana Krčmar.

Pored predstavnika Vlade Republike Srbije, državnog sekretara, Miodraga Kapora i predsednika skupštine Grada Pančeva, Tigrana Kiša, koji su se obratili prisutnima, cveće su položile, narodna poslanica, Sandra Joković, direktorka Pokrajinske kancelarije za inkluziju Roma, Ljiljana Mihajlović, predsednik Romskog kulturnog centra iz Pančeva, Stevan Jovanović, predstavnik Romskog obrazovnog fonda (REF) Adi Sinani i veliki broj diplomatskog kora i potomaka poginilih.

Ovo mesto je pored Jasenovca jedno od najvećih stratišta u bivšoj Jugoslaviji na kojem je ubijeno više od 12 hiljada ljudi.

Šesnaestog decembra 1942. godine Hajnrih Himler izdao je naredbu o upućivanju Roma u koncentracione logore i njihovoj masovnoj likvidaciji. Kod nas jedno od mesta njihovog najvećeg stradanja je Stratište u Jabuci. Tu su dovoženi Romi iz logora na Banjici, Starom Sajmištu iz Svilare i celog Banata.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *