Na Starom sajmištu u Beogradu danas je održana državna ceremonija povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma

Na Starom sajmištu u Beogradu danas je održana državna ceremonija povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma. U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, venac su položili, predsednik Saveta – Dalibor Nakić, član Izvršnog odbora – Stevan Jovanović i generalni sekretar, Dejan Vlajković.

Tom prilikom predsednik Nakić izjavio je – „Plan nacista bio potpuno istrebljenje Roma i Jevreja iz rasnih razloga, a ne kao ideoloških protivnika i neprijatelja. Taj plan im nije uspeo zahvaljujući herojskoj borbi srpskog i svih ostalih naroda koji su se suprostavili fašizmu“. „Mesto na kome se danas nalazimo je mesto bola i patnje, ali i vaskrsenje volje i potrebe da svi zajedno stvorimo budućnost u kojoj će romska deca hodati uzdignute glave, ne stideći se svog romskog porekla, i uvek se sećati svojih predaka koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu“.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *