NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE – MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA STRADALE ROME U DRUGOM SVETSKOM RATU.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE – MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA STRADALE ROME U DRUGOM SVETSKOM RATU

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na stradale Rome u Drugom svetskom ratu, održana je sednica Pododbora za pitanja Roma u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Sednicom je predsedavao narodni poslanik Dragoljub Acković, a moderator sednice bila je narodna poslanica Sandra Joković. Jedina tačka Dnevnog reda bila je – Negovanje kulture sećanja na stradale Rome u Drugom svetskom ratu.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, sednici su prisustvovali predsednik Dalibor Nakić, predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski, zamenik predsednika Aleksandar Balinović, generalni sekretar Dejan Vlajković i član Saveta i predsednik Kulturnog centra Roma u Pančevu, Stevan Jovanović.

U ime delegacije Roma iz Hrvatske prisutni su bili saborski zastupnik (narodni poslanik) Veljko Kajtazi i predsednica Saveza Roma u Hrvatskoj, Suzana Krčmar.

Romski obrazovni fond (REF) je predstavljavao Adi Sinani, a Evrpski institut za umetnost i kulturu (ERIAC) Jadranka Ivković.

Na sednici se govorilo o stradanju Roma, očuvanju sećanja na žrtve Holokausta, zajedničkim aktivnostima predstavnika Roma iz Srbije i Hrvatske kako bi se očuvalo sećanje na žrtve i pospešilo promovisanje antifašizma.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *