NEDELJA KULTURE ZA NAMA

NEDELJA KULTURE ZA NAMA

U protekloj nedelji imali smo pregršt kulturnih manifestacija koje je podržao Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

U ime Saveta, manifestaciju „Romi svome gradu“ u Pirotu otvorio je i pozdravio prisutne, član Odbora za kulturu, Miljan Rašić, čija se folklorna sekcija predstavila i pobrojala ovacije mnogobrojne publike.

U ime Saveta, jednu od najvećih romskih manifestacija u AP Vojvodini „Romska noć“ u Apatinu otvorio je i pozdravio prisutne, Aleksandar Radulović član Izvršnog odbora. Manifestaciji su prisustvovali i obratili se i Zoran Nikolić član Odbora za kulturu, kao i visoke zvanice sa pokrajinskog nivoa: pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodina Miloš Nikolić.

U ime Saveta, manifestaciju „Roma Ni Fest“ u Nišu, koja se tradicionalno održava u okviru festivala „Nišvil“, otvorio je i pozdravio prisutne, potpredsednik Izvršnog odbora, Igor Paunović.

U ime Saveta, romski bal u Obrenovcu otvorio je i pozdravio prisutne, predsednik Saveta Dalibor Nakić. Delegaciju Saveta su činili i: predsednica IO Pava Čabrilovski i članovi IO Stevan Jovanović i Dragan Krstić.

Čuvajući kulturu i kulturne vrednosti omogućićemo generacijama koje dolaze da zadrže romski kulturni identitet koji će biti njihovo kulturno bogastvo i po čemu će se razlikovati od drugih naroda i nacija.

Ne zaboravimo, da je Srbija riznica kulturnog bogastva i različitosti, upravo zato što je jedna od retkih država u Evropi koja neguje i podstiče multikulturalizam i razvoj kulturnih događaja sa posebnim osvrtom na Nacionalne manjine.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine nastaviće i dalje da podržava kulturne manifestacije koje promovišu romsku istoriju, tradiciju i običaje.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *