Nedelja kulturnih i sportskih manifestacija koje je podržao Nacionalni savet romske nacionalne manjine‼️

Nedelja kulturnih i sportskih manifestacija koje je podržao Nacionalni savet romske nacionalne manjine‼️

Članovi i rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u protekloj nedelji prisustvovali su mnogobrojnim kulturnim i sporstkim manifestacijama i tako nastavili sa obilaskom gradova širom Srbije i davanjem podrške romskom stanovništvu i njihovim predstavnicima.

Na Ledinama (Novi Beograd) održan je turnir u malom fudbalu „LEDINE 2019“.
Turnir je organizovalo „Udruženje nacionalnih manjina Republike Srbije“ uz podršku Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.
Zbog velikog interesovanja turnir je trajao 2 dana, a učestvovale su 4 ekipe petlića (uzrast do 10 godina) i 12 ekipa seniora.
U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prisustvovali su član Izvršnog odbora Saveta Dragan Krstić i generalni sekretar Dejan Vlajković.

U Srbobranu su održane 23. „Ciganske vatre“, tradicionalna kulturna manifestacija koja se održava u slavu romske tradicije, jezika, muzike i običaja. Učešće su uzele mnogobrojne folklorne sekcije iz svih delova AP Vojvodine, a najveću pažnju izazvao je nastup folklorne sekcije iz Zaječara pod vođstvom člana Saveta, Miljana Rašića. Osim što su izmamili gromoglasne aplauze, u Zaječar su poneli i mnogobrojne nagrade i priznanja.
Manifestaciju je pored lokalnih čelnika opštine Srbobran posetila i pokrajinska poslanica, jedina Romkinja u istoriji srpskog parlamentarizma, gospođa Jelena Jovanović. Ona je istakla da je od izuzetne važnosti očuvanje romske kulture i tradicije kao stub kulturnog identiteta romskog stanovništva.

U Bačkom Gradištu održana je deseta međunarodna manifestacija „Palačinka festival“ na kojoj je učešće uzela članica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i predsednica NVO „Đina“ Dobrila Đin.
U ime Izvršnog odbora Saveta, podršku koleginici Dobrili pružila je Živana Živanović, kao i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.
Romska zajednica na ovoj i sličnim manifestacijama daje nesebičan doprinos razvoju kulture, tradicije i humanosti.
„Novac od prodatih palačinki ići će u humanitarne svrhe“ istakla je gospođa Đin.

U Gudurici (Vršac) je održan Međunarodni Etno festival „Zlatna jesen“ Gudurica. Menifestaciju je u ime Saveta posetila predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilivski i tako pružila podršku mnogobrojnom romskom stanovništvu i mladoj zastupnici Roma u Vršcu, koordinatorki Alisi Šajn.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *