Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čelu sa predsednikom Daliborom Nakićem prisustvovalo je Komemorativnoj svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu. Ceremonija je održana u Spomen kompleksu Stratište u Jabuci kod Pančeva. Pored predstavnika Vlade Republike Srbije i gradonačelnika Pančeva, Saše Pavlova, bio je prisutan veliki broj diplomatskog kora i potomaka poginilih.
Ovo mesto je pored Jasenovca jedno od najvećih stratišta u bivšoj Jugoslaviji na kojem je ubijeno više od 12 hiljada ljudi.

Šesnaestog decembra 1942. godine Hajnrih Himler izdao je naredbu o upućivanju Roma u koncentracione logore i njihovoj masovnoj likvidaciji. Kod nas jedno od mesta njihovog najvećeg stradanja je Stratište u Jabuci. Tu su dovoženi Romi iz logora na Banjici, Starom Sajmištu iz Svilare i celog Banata.

U ime Saveta, pored predsednika Nakića, komemoraciji su prisustvovali zamenik predsednika Aleksandar Balinović i generalni sekretar Dejan Vlajković.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *