OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA U SILBAŠU

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA U SILBAŠU

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana romskog jezika, pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog saveta, Jelena Jovanović, posetila je u društvu koordinatorke za romska pitanja, Dragane Ninković, OŠ ,,Braća Novakov,, u Silbašu.

Poslanica Jovanović i koordinatorka Ninković, uručile su knjige na romskom jeziku za pedeset četvoro učenika koji pohađaju izborni predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture. Knjige koje će u velikoj meri pomoći učenicima, poklon su Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica, čiji je predsednik i autor knjiga Ljuan Koka.

Pokrajinska poslanica Jovanović je u svom obraćanju deci izrazila veliko zadovoljstvo zbog izbora njih i njihovih roditelja da uče upravo predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture i naglasila: „Veoma sam zadovoljna što sam danas u osnovnoj školi „Braća Novakov“ u Silbašu. kako saradnjom sa direktorom, tako i veoma velikim odazivom romske dece koja pohađaju nastavu na romskom i svakako redovnu nastavu. Obrazovanje je siguran put sveopšte emancipacije naše zajednice. Nova generacija dolazi, završavaju kako srednje škole tako i visoko obrazovne ustanove. Vi ste deco budućnost naše zajednice, divno je što želite da naš romski jezik opstane. Iskreno se nadam da će mnogi od vas završiti visoko obrazovanje, a ujedno i ne zaboraviti svoj maternji jezik“ – zaključila je Jelena Jovanović.

Kordinatorka za romska pitanja u opštini Bačka Palanka, Dragana Ninković, istakla je da u opštini Bačka Palanka pored osnovne škole u Silbašu deca uče romski jezik i u Pivnicima, kao i Tovariševu gde se ova nastava izvodi već 20 godina.

Održan je i sastanak sa direktorom škole Đokom Milićem koji je istakao da se u osnovnoj školi „Braća Novakov” u Silbašu izuzetno naglašava rad na multikulturalnosti.

MZ Silbaš je više nacionalna sredina, gde žive Slovaci, Srbi i Romi u jednom suživotu poštujuću međusobne različitosti koja su upravo bogastvo AP Vojvodine.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *