OBILAZAK GRADOVA I OPŠTINA GRAD PROKUPLJE

OBILAZAK GRADOVA I OPŠTINA
GRAD PROKUPLJE

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, posetio je grad Prokuplje. On je u društvu potpredsednika Saveta Saše Ališanovića iz Prokuplja i saradnika Saveta za obrazovanje Momčila Mutatovića imao radni sastanak sa najužim rukovodstvom grada Prokuplje, gradonačelnikom Aleksandrom Simonovićem, predsednikom skupštine grada Dejanom Lazićem i dugogodišnjim romskim aktivistom, Safetom Sušicom.

Razgovarali su o primeni Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kao i o svskodnevnim potrebama romskog stanovništva sa naglaskom na deo koji se tiče komunalne infrastrukture i uslova stanovanja.

Za svaku pohvalu je saznanje da se intezivno radi na sređivanju komunalne infrastrukture, dokaz tome je i izgrađen bedem za zaštitu od poplava u naselju Mala guba, kao i pitanje vodosnabdevanja. Oba projekta su urađena uz pomoć podrške IPA EU fondova i učešća grada.

Takođe, očekuje se završetak izgradnje 12 stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje Roma, što Prokuplje svrstava u sam vrh opština i gradova koji mogu poslužiti kao primer dobre prakse u sveukupnoj inkluziji Roma u Srbiji.

Predsednik Nakić se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i njihovom zalaganju da se Romi osećaju kao ravnopravni članovi društva uz obećanje da će Nacionalni savet Roma biti uvek na usluzi gradu Prokuplju za bilo koju vrstu podrške i pomoći u narednom periodu.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *