OBILAZAK ROMSKIH NASELJA – OPŠTINA RUMA

OBILAZAK ROMSKIH NASELJA – OPŠTINA RUMA

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, obišao je sa predsednicom Izvršnog odbora Pavom Čabrilovski i pokrajinskom poslanicom i članicom Saveta, Jelenom Jovanović, opštinu Ruma.

Delegacija Nacionalnog saveta posetila je osnovnu školu Ivo Lola Ribar u kojoj nastavu pohađa veliki broj dece romske nacionalnosti. U razgovoru sa direktorkom Svetlanom Kojić i pedagoškim asistentom Dušicom Jovanović, delegacija Saveta zaključila je da se škola aktivno bavi inkluzivnom obrazovanjem i da su deca i roditelji veoma zadovoljni nastavom i nastavnim kadrom.

Nakon radnog sastanka u školi, delegacija Saveta posetila je romsko naselje Rupe i razgovarala sa meštanima o položaju romskog stanovništva, kao i o dosadašnjim rezultatima koji su postignuti u inkluziji Roma. U narednom periodu, po rečima koordinatorke za inkluziju Roma i članicom Saveta, Danijelom Tadić, intezivno će se raditi na pronalaženju održiviš stambenih rešenja kroz međunarodne programe i kroz državne subvencije kupovinom seoskih domaćinstava.

Predsednik Nakić pohvalio je rukovodstvo opštine koje se intezivno bavi inkluzijom Roma, što govore i ostvareni rezultati u predhodnom periodu.

Nacionalni savet i opština Ruma nastaviće saradnju u budućem periodu koja je i do sada bila na zavidnom nivou, zaključak je nakon posete.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *