OBILAZAK ROMSKIH NASELJA se

OBILAZAK ROMSKIH NASELJA

BOSILEGRAD – Laloš (najudaljenije romsko naselje u Srbiji od Beograda)

U okviru plana i programa obilaska romskih naselja, delegacija Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji danas je u posetila opštinu Bosilegrad.

Predsednik Dalibor Nakić, generalni sekretar, Dejan Vlajković i predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski, imali su radni sastanak sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim i predsednikom Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, Stefanom Stojkovim. Nakon toga, zajedno su obišli naselje Laloš, u kojem živi oko 250 pripadnika romske nacionalnosti.

U svom obraćanju građanima i medijima, predsednik Nakić je istakao da je veoma zadovoljan odnosom rukovodstva opštine na čelu sa predsednikom Zaharijevim i predsenikom bugarskog Nacionalnog saveta, prema romskom stanivništvu i lično se uverio da naselje Laloš ima asflatirane puteve, vodovod, deo naselja ima i kanalizaciju, dosta meštana je zaposleno u javnim preduzećima, kao i da u Bosilegradu vlada dobra međunacionalna klima.
„Uvek ima prostora za poboljšanje životnih uslova, a naš Nacionalni savet je spreman da pomogne opštini Bosilegrad u tome“, zaključio je Nakić.

Predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, Stefan Stojkov, istakao je odličnu saradnju romskog i bugarskog Nacionalnog saveta, koja će biti intenzivirana u budućnosti i dodao da su Romi u Bosilegradu uključeni u širu društvenu zajednicu na svaki način.

„Mi smo braća i spremni smo da im maksimalno pomognemo u svakom trenutku“, dodao je predsednik opštine Zaharijev.

Na kraju, predsednik Nakić je pozvao sve pripadnike romske nacionalnosti da se slobodno izjasne kao Romi, za šta ne postoje nikakve prepreke. Takođe, da se upišu u posebni Birački spisak, kako bi mogli da učestvuju u izborima za Nacionalne savete koji će se održati do kraja godine.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *