OBUKA ZA ZDRAVSTVENE ROMSKE MEDIJATORKE IZ AP VOJVODINE

OBUKA ZA ZDRAVSTVENE ROMSKE MEDIJATORKE IZ AP VOJVODINE

U organizaciji Ministarstva zdravlja, u okviru projekta „Hitan odgovor RS na Kovid- 19“, a u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, održana je obuka romskih zdravstvenih medijatorki iz Vojvodine.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, prisustvovao je zamenik predsednika Aleksandar Balinović. U svom obraćanju, Balinović je istakao značaj akcije koju sprovode članovi Nacionalnog saveta u saradnji sa velikim brojem romskih aktivista, a tiče se deljenja letaka o promociji vakcinacije na teritoriji Republike Srbije.
Istakao je da su promotivni leci na romskom jeziku, a kreirani su u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Dr Olivera Jovanović, konsultant za zdravstvo u Ministarstvu zdravlja – jedinica za kordinaciju projekta, istakla je važnost mera zaštite: nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku i vakcinacija od SARS-KOV2 virusa, sa posebanim osvrtom o značaju higijene ruku dece romske zajednice koja je od velike važnosti za zaštitu zdravlja pojedinca i veoma delotvorna preventivna mera tokom epidemije.

Dragan Đorđević iz Ministarstva zdravlja i član Nacionalnog saveta Roma, zadužen u ministarstvu za rad medijatorki, pohvalio je njihov dosadašnji rad i poželeo im uspešan rad na obuci i dobro zdravlje.

Romskim medijatorkama uručena je radna odeća i obuća koja je obezbeđena iz projekta Ministarstva zdravlja.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i članica Nacionalnog saveta Roma istakla je da je proteklo trinaest godina od kako se realizuje program zdravstvenih medijatorki i da su itekako vidljivi programski rezultati medijatorki.

“Danas je prisutno dvadesetak naših Romkinja koje su prošle obuku o imunizaciji, moram neizostavno naglasiti i to da se u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo radi akcija zaposljavanja Roma medicinara”.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *