ODRŽANA MANIFESTACIJA- “MEĐUNARODNI DAN MUZIKE- DAN ROMSKE MUZIKE”

ODRŽANA MANIFESTACIJA- “MEĐUNARODNI DAN MUZIKE- DAN ROMSKE MUZIKE”

Nakon obiđenih muzičkih škola na teritoriji AP Vojvodine, održala se manifestacija “Međunarodni dan muzike-dan romske muzike”, po drugi put sada u Novom Kneževcu, u organizaciji “Romskog kulturnog centra Pančevo” iz Pančeva, a čiji je suosnivač Nacionalni savet romske nacionalne manjine koji je i finansijer delom sredstvima iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, a u saradnji sa Muzičkom školom Novi Kneževac i uz tehničku podršku opštine Novi Kneževac.

U prepunoj sali publika je imala priliku da čuje decu koja se bave sviranjem različitih muzičkih instrumenata, a oni najbolji su na poklon dobili muzički instrument. Kad kažemo najbolji svakako svi su bili najbolji, a deca koja nisu dobila muzički instrument Romski kulturni centar u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine će se u narednom periodu truditi da im obezbedi instrumente.

“Muzika je zvuk naših osećanja. Budi ono najlepše i najdublje u čoveku i ima moć da promeni svet. Ako ima nešto da se promeni u ovom svetu, onda to može da se desi samo kroz muziku.” Stoga se čula muzika iz vašeg srca i vaše duše rekla je Maja Jovanović iz Deronja voditeljka programa, spisateljica i dobitnica nagrade za životno delo.

Pre nego što se počelo sa takmičarskim delom publici su se obratili:

Predsednik Romskog kulturnog centra u Pančevu, Stevan Jovanović, koji je naglasio da Romi treba da šire i čuvaju svoju tradiciju, a muzika je jedan njen deo, pored jezika i kulture.

Prema rečima pokrajinske poslanice i članice nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Jelene Jovanović je istakla da je Novi Kneževac ovoga puta izabran kao Opština u kojoj je 10 % romske populacije kao dobar primer inkluzije.

U ime lokalne samouprave prisutnima se obratio zamenik predsednika opštine Dejan Jančić poželevši svima dobrodošlicu.

Direktorka muzičke škole Aleksandra Neckov, kao domaćin, je istakla da muzika povezuje sve ljude bez obzira na nacionalnost.

Aleksandar Balinović, zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, istakao je da smo mi Romi poznati kao narod koji voli muziku, sa muzikom se poistovećujemo i svakako želimo da poručimo ovim mladim talentima da je Nacionalni savet uvek tu da pomogne, rekao je, svečano otvarajući manifestaciju ,,Međunarodni dan muzike – Dan romske muzike“.

Manifestaciju je svirkom otpočeo prošlogodišnji pobednik Dejan Jovanović iz Deronja sa sviranjem Čardaša dobitnik mnogobrojnih nagrada.

Nakon čega su u program takmičenja učestvovali deca iz Sremske Mitrovice, Novog Kneževca, Sombora, Novog Bečeja, Žablja, Vršca i Kikinde.

Treću mesto je osvojila Aleksandra Mihajlović iz Novog Bečeja, drugo mesto Ina Hopić iz Sremske Mitrovice, a prvo mesto je osvojio Jovan Fan iz Žablja koji je humanim gestom budući da poseduje violinu poklonio svoj instrument Nataliji Turudić iz Sremske Mitrovice gde je mala Natalija pokazala suze radosnice koje su preplavile i publiku.

Pored Stevana Jovanovića, Aleksandra Balinovića i Jelene Jovanović na manifestaciji su bili i članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Aleksandar Radulović, Klaudija Kurina, Miodrag Roštaš i Monika Fodor.

Nakon završenog programa publika i deca su nastavili da se druže u prelepom ambijentu dvorišta muzičke škole.

Medijski prilozi ⤵️
https://www.ozon.rs/vesti/2022/za-prvo-mesto-osvojio-violinu-pa-je-poklonio
https://m-novine.com/medjunarodni-dan-muzike-dan-romske-muzike/
https://evrsac.rs/nastup-mladog-mite-nika-iz-izbista-u-novom-knezevcu/
https://mojgradsm.rs/medunarodni-dan-muzike-dan-romske-muzike/

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *