PAKETI POMOĆI ZA ROME U BEOGRADU

PAKETI POMOĆI ZA ROME U BEOGRADU

Grad Beograd je zajedno sa Crvenim krstom pripremio 200 paketa za građane romske nacionalnosti koji stanuju u neformalnim naseljima i romskim porodicama koje su dobile socijalne stanove. Ovo je samo jedan deo pomoći za romsko stanovništvo u Beogradu, jer će narednih dana biti podela paketa iz donacije UNHCR-a i Crvenog krsta.

Zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i gradskim sekretarom za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević, predstavnici Nacionalnog saveta Roma, Aleksandar Balinović – zamenik predsednika i Dejan Vlajković – generalni sekretar, prisustvovali su pregledu sadržaja paketa pomoći i dali izjave za medije.

Danas je Svetski dan Roma i iako se nalazimo u vanrednoj situaciji, činimo sve da se setimo naših stanovnika romske nacionalnosti i učinimo ono što možemo da im i u ovoj situaciji poboljšamo standard – rekao je Vesić.

On je ukazao da Roma ne treba da se setimo samo na današnji dan, Svetski dan Roma, već svih 365 dana u godini i da razmišljamo o tome kako da im pomognemo jer su oni, dodao je, vredni i odani Beogradu i Srbiji.

„Oni su uvek tu kada god je trebalo da se podnesu sve nedaće zajedno sa svim ostalim građanima Srbije“ – rekao je Vesić i Romima čestitao njihov dan na srpskom i romskom jeziku.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je čestitala pripadnicima romske nacionalnosti njihov dan i istakla da je Grad uz njih danas, kao i svih prethodnih godina.

„I sada, kada je vanredno stanje i kada je teško, mi vodimo računa o njima“ – rekla je ona i dodala da se u paketima nalaze osnovne životne namirnice i sredstva sa higijenu.

Navela je i da je počela distribucija zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju romskim naseljima, te najavila da će Grad Beograd u saradnji sa gradskim opštinama i dezinfikovati određen broj romskih naselja.

Zamenik predsednika Nacionalonog saveta romske nacionalne manjine Aleksandar Balinović je rekao da su Romi vekovima prolazili kroz teška vremena putujući iz države u državu i izlazili jaki.

„Današnjim gestom, Grad Beograd je pokazao solidarnost prema Romima da im pomogne kad im je najteže“ – rekao je Balinović i zahvalio predstavnicima gradske vlasti, Crvenom krstu i svima koji učestvuju u podeli paketa Romima i sveukupnoj podršci romskom stanovništvu.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine zahvaljuje se rukovodstvu grada Beograda na sveobuhvatnoj pomoći romskom stanovništvu koju pruža 365 dana u godini, a najveće zasluge u procesu inkluzije Roma u Beogradu ima pored gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića, gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *