PREDSEDNIK NAKIĆ NA SVEČANOM OTVORANJU CENTRA ZA MIGRACIJE

PREDSEDNIK NAKIĆ NA SVEČANOM OTVORANJU CENTRA ZA MIGRACIJE

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, prisustvovao je svečanom otvoranju Romskog centar za migracije u Prokuplju, u čiju je izgradnju i adaptaciju uloženo 107.000 evra od strane Vlade Srbije, Vlade Nemačke putem Društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Vlada Japana.

Predsednik Nacionalnog saveta, Dalibor Nikić, se u svom obraćanju zahvalio donatorima na ulaganju u objekat koji će biti od velikog značaja za reintegraciju Roma koji dolaze iz inostranstva. On je naglasio da 56 odsto od ukupnog broja povratnika u Srbiju iz inostranstva čine Romi, i dodao sa romsko stanovništvo u Prokuplju imaju jako dobru saradnju sa lokalnom samoupravom zahvaljujući čemu su ovde značajno poboljšani uslovi za život Roma. Naročito je pohvalio saradnju gradonačelnika Milana Arabnđelovića sa Udruženjem Roma Carina i potpredsenika Nacionalnog saveta iz Prokuplja, Saše Ališanovića.

Otvaranju centra prisustvovali su predstavnici ambasade Japana u Beogradu, Nemačke organizacije GIZ, predstavnici Ministarstva za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Republike Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, narodni poslanik iz Prokuplja, dr Darko Laketić, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje u Prokuplju i predstavnici romskih udruženja i organizacija.

Ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata je rekao da su za realizaciju tog projekta imali veliku podršku Vlade Nemačke i na tome im zahvalio kao i svima koji preuzimaju aktivnu ulogu na unapređenju života ljudi u južnom delu Srbije.

Ovaj projekat je rezultat sporazuma koji je postignut između Nemačke i Japana na Samitu 2019. godine, kao težnja obe zemlje ka stabilizaciji situacije na Balkanu, uključujući i Republiku Srbiju, rekao je Kacumata, ističući da je srećan sada kada vidi sa kakvim uspehom je taj projekat realizovan.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *