PREDSEDNIK NAKIĆ U POSETI OPŠTINI SMEDEREVSKA PALANKA

PREDSEDNIK NAKIĆ U POSETI OPŠTINI SMEDEREVSKA PALANKA

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine posetio je opštinu Smederevska Palanka i učestvovao na konferenciji projekta EGAL koji sprovodi opština Smederevska Palanka, a finansira EU.

Nacionalni savet je podržao ovaj projekat, koji je u doba Pandemije dao pun doprinos informisanju romskog stanovništva i na različite načine doprineo uključivanju svih opštinskih institucija kako bi se inkluzija Roma nesmetano sprovodila.

U svom obraćanjanju, predsednik Nakić se zahvalio na pozivu i pohvalio opštinu Smederevska Palanka koja se zalaže svim snagama da unapredi položaj romske zajednice. „Drago mi je da je opština prepoznala najvažniji segment, a to je obrazovanje dece. Samo zajedno i uz saradnju na svim nivoima možemo unaprediti život romskog stanovništva i svakog građanina“.

U okviru projekta održana su 10 sastanaka tokom implementacije i u saradnji sa opštinom uspešno smo uspostavili mehanizame povezivanja i uspostvljanja međusektorske saradnje sa lokalnim institucijama, izjavila je Zdravka Simić, članica Nacionalnog saveta i opštinski većnik za socijalna pitanja i saradnju sa NVO sektorom u Smederevskoj Palanci.

Nakon konferencije, predsednik Nakić održao je radni sastanak sa zamenikom predsednika opštine Ivanom Gajićem i njegovim saradnicima. U razgovoru sa rukovodstvom opštine, pružio je podršku opštini i Mobilnom timu za inkluziju Roma u implementiranju Lokalnog akcinog plana. Na sastanku su pored predsednika Nakića i zamenika predsednika Gajića, prisustvovali članovi Nacionalnog saveta, Zdravka Simić i Milivoje Didanović.

U nastavku posete Smederevskoj Palanci, predsednik Nakić obišao je OŠ „Olga Milošević“ koja broji više od 80 učenika romske nacionalnosti. Prisustvovao je održanom času u učionici na otvorenom i upoznavnju sa izbornim predmetom Romski jezik sa elementima kulture, a učinicima koji završavaju tradicije 8. razred predočeni su mehanizmi za ostvarivanje prava na Afirmativnu meru upisa u srednje škole.

Održan je sastanak sa direktorom škole Darkom Dimitrijevićem koji je predsednika Nakića upoznao sa aktivnostima koje škola sprovodi u saradnji sa Pedagoškim asistentom koje imaju za cilj poboljšanje obrazovanja dece romske nacionalnosti.
Tom prilikom, Nakić se zahvalio direktoru škole i dodao: „Hvala na toplom dočeku Vama i pedagogu škole, pedagoškom asistentu i profesorki koja radi na implementaciji raznih projekata koji poštuju različitiost i koja inkluzivno obrazovanje predstavlja na najbolji način učenicima“.

Učenici završnih razreda imali su priliku da razgovaraju sa predsednikom Nacionalnog saveta o Afirmativnim merama i upisu u srednje škole.

Opština Smederevska Palanka i obrazovne ustanove iskazele su potrebu da se u narednom periodu angažuje nastavnik za predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, što bi doprineo razbijanju predrasuda i stereotipa kao i smanjenju diskriminacije.

https://youtu.be/juA2Ta_O1qs


Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *