PRETRESALI OPERSKU PEVAČICU JER JE ROMKINJA: Nakon incidenta, Kancelarija za inkluziju Roma ima OŠTRU PORUKU!

romski nacionalni savet

Povodom neprijatnosti koju je doživela operska pevačica Nataša Tasić-Knežević u „Maksijevom“ supermarketu u Novom Sadu, oglasio se direktor Kancelarije za inkluziju Roma iz Novog Sada, Miloš Nikolić

Vojvodina, a prvenstveno Novi Sad je grad u kome od vajkada vlada multikulturalnost i tolerancija, zato što u ovom delu Srbije živi više od dvadeset nacionalnih zajednica. Neprijatnost koju je naša uvažena sunarodnica Nataša Tasić-Knežević doživela u Maksijevom supermarektu u Novom Sadu od kasirke i radnika obezbeđenja, koji su je optuživali za krađu i pri tom su je javno pretresali i vređali, dok su druge kupce pusti da prođu kroz sigurnosni senzor koji se oglasio, u meni budi osećaj gorčine i ne mogu a da ne pomislim da je sve to urađeno samo zato što je ona pripadnica romske nacionalnosti.

Kancelarija za inkluziju Roma iz Novog Sada i ja kao njen direktor, osuđujem svaki vid ovakvog ophođenje prema građanima, bez obzira kojoj nacionalnosti oni pripadali. Svi mi moramo da radimo na toleranciji, smanjivanju predrasuda, stereotipa i diskriminatornog ponašanja, naročito prema pripadnicima romske nacionalnosti. Sva istraživanja govore u prilog tome da su Romi i Romkinje najviše izloženi diskriminaciji u našoj zemlji. To svi zajedno moramo promeniti!

Podsetiću sve još jednom da je gospođa Nataša Tasić-Knežević solistkinja i sopran Opere Srpskog narodnog pozorišta, da je za svoj dosadašnji rad dobila veliki broj priznanja i da je OEBS 2012. godine upravo nju proglasio za najistaknutiju Romkinju u svetu u oblasti kulturnog stvaralaštva.

IZVOR: www.espreso.rs

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *