PREVAZILAŽENJE ANTICIGANIZMA U EVROPI – SVETSKI DAN ROMA

PREVAZILAŽENJE ANTICIGANIZMA U EVROPI – SVETSKI DAN ROMA

Na konferenciji pod nazivom “Prevazilaženje anticiganizma u Evropi” u organizaciji Saveta Evrope, učestvovala je u ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrolovski.

Čabrilovski je u uvodnom delu pozdravila prisutne, zahvalila se organizatorima na pozivu i istakla da su prvi pisani tragovi o Romima na ovim prostorima datiraju iz 14. veka i da, za razliku od nekih drugih nacionalnih manjina u Srbiji, Romi nemaju matičnu državu – Srbija je naša domovina.

U daljem izlaganju, navela je da su stradanja romskog, srpskog i jevrejskog naroda u užasima Drugog svetskog rata i činjenicu Holokausta nad Romima u Evropi, neodvojiv deo zajedničke istorije na ovim prostorima.
“Prošli smo trnovit put, ali je jako značajno da na tom putu i u toj borbi mi Romi u Srbiji nismo sami. Imamo podršku naše države i Evropske unije, i na tome smo neizmerno zahvalni.
Napredak je kontinuiran i vidljiv skoro u svim segmentima društvenog života, počev od obrazovanja – gde iz godine u godinu beležimo porast broja obuhvaćene dece, na svim nivoima školovanja – pa sve do stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Ali, svakako, imamo još puno toga da uradimo” zaključila je Čabrilovski i svim Romima širom sveta čestitala 8. april Svetski dan Roma Romalen thaj Romljalen, bahtalo o ohtoto aprilo, lumnjako ges e Romengo. But bah, sastimos thaj jašimost.

Na konferenciji su učestvovali i ministsrka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, šef Saveta Evrope u Srbiji, Mr Tobias Flesenkemper, Nj.E. šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, Nj.E. ambasador Nemačke Tomas Šib, predsednik Asocijacije romskih koordinatora Dragan Gračanin i mnogi drugi.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *