PRIJEM DELEGACIJE NACIONALNOG SAVETA KOD GRADONAČELNIKA PIROTA

PRIJEM DELEGACIJE NACIONALNOG SAVETA KOD GRADONAČELNIKA PIROTA

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, je sa predsednicom skupštine Grada Pirota i članovima Saveta, obišao romsko naselje Rasadnik u Pirotu, i tom prilikom se sastao sa predstavnicima romskih organizacija civilnog društva kao i članovima mesne zajednice i stanovnicima ovog naselja. Romske nevladine organizacije u Pirotu su veoma aktivne, i različitim projektima koje sprovode itekako utiču na unapređenje položaja Roma u svim oblastima. Romska naselja su kompletno opremljena osnovnom komunalnom infrastrukturom, a kroz projekte koje je Grad Pirot sprovodio sredstvima međunarodnih organizacija unapređen je položaj Roma u oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja.
Takođe, delegaciju Nacionalnog saveta Roma primio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je istakao da je gradska uprava puno radila na unapređenju uslova stanovanja Roma, ali da je potrebno raditi još više kako bi život svih stanovnika bio ugodniji i bezbedniji. Takođe, naglasio je da Grad Pirot učestvuje u programu ROMAKTED, i da su aplicirali za Grant Saveta Evrope zajedno sa udruženjem Ternipe, za osnivanje Romskog kulturnog centra koji će biti u razvojnom centru Pralipe u objektu koji je u vlasništvu Grada.
Predsednik Nakić se zahvalio gradonačelniku na pomoći da Savet organizuje sednicu Skupštine u Pirotu, kao i na naporima koje on, i njegov tim saradnika čini na polju inkluzije Roma u Pirotu. Rekao je i da su utisci i iskustva iz Pirota pozitivni, kao i da će Savet nastaviti da pruža podršku organizacijama civilnog društva u Pirotu, i pomoći u osnivanju romskog kulturnog centra.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *