RADNI SASTANAK KOD MINISTRA ZORANA ĐORĐEVIĆA

Na poziv ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića, rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, uzelo je učešće na radnom sastanku sa predstavnicima romskog civilnog sektora.

Nacionalni savet Roma predstavljali su predsednik Dalibor Nakić, zamenik predsednika Aleksandar Balinović i generalni sekretar Dejan Vlajković.

Na sastanku koji je bio veoma konstruktivan govorilo se o iznalaženju načina kako da se reše radno – pravni statusi romskih koordinatora, pedagoških asistenata i zdravstvenih medijatora.

Jedna od centralnih tema bila je i podsticaj zapošljivosti mladih Roma koji imaju završeno srednje i visoko obrazovanje.

Ministar je najavio nove vidove podsticaja privrednika pri zapošljavanju romskog stanovništva uz posredovanje NSZ.

Govorilo se i o sprečavanju maloletničkih brakova, sprečavanju nasilja u porodici, antidiskriminaciji, povećanju broja zaposlenih Roma u sektoru bezbednosti, kao i o sveobuhvatnom sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Sam dogovor, da ovo bude prvi u nizu sastanaka ovog tipa i, da se sledeći održi narednog meseca uz prisustvo i drugih ministara čiji resori obuhvataju gore pomenute teme, dovoljan su dokaz da je Vladi Srbije jedan od prioriteta potpuna integracija romskog stanovništva u Republici Srbiji.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *