RADNI SASTANAK SA GRADONAČELNIKOM SUBOTICE

RADNI SASTANAK SA GRADONAČELNIKOM SUBOTICE

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, održao je radni sastanak sa gradonačelnikom grada Subotice, Stevanom Bakićem, na kojem su razmatrana pitanja inkluzije Roma u ovom gradu, kao i formalna saradnja Grada i Nacionalnog saveta u narednom periodu.

U ime Nacionalnog saveta, pored predsednika Nakića, sastanku je prisustvovala i članica Nacionalnog saveta i pokrajinska poslanica, Jelena Jovanović.

Domaćini su, pored gradonačelnika Bakića, bili i koordinatori za inkluziju Roma u Subotici, Stevan Nikolić i Klaudija Kurina, koja je i član Izvršnog odbora u Nacionalnom savetu.

U svom izlaganju i u izjavi za medije, predsednik Nakić je rekao – Da proces inkluzije Roma u Subotici konstantno ide uzlaznom putanjom, jer je, kako je objasnio, u našem gradu imao priliku da se uveri kako se odgovorna državna politika reflektuje i na lokal.

  • Sa sigurnošću mogu da tvrdim da Grad Subotica može predstavljati primer dobre prakse kada je reč o unapređenju položaja Roma i za mnoge druge opštine širom Srbije. U ovom gradu, koji krasi multikulturalnost i tolerancija, uverio sam se da su Romi zaista potpuno ravnopravni građani ovog grada i sve pohvale za rukovodstvo Grada Subotice za zalaganje da se unapredi položaj romske zajednice. Jako mi je drago što ćemo veoma brzo formalizovati našu jako dobru saradnju, koju smo do sada imali sa Gradom. Potpisaćemo jedan protokol o saradnji, a svakako mi je drago što su iz Subotice dva naša člana Nacionalnog saveta i to je još jedan povod i razlog zato je tako dobra saradnja, pre svega, Nacionalnog saveta i Grada Subotice, i zašto je zapravo proces inklizuje Roma u Subotici tako uspešan – objasnio je Nakić.

Pokrajinska poslanica, Jelena Jovanović, istakla je da je Subotica jedini grad u Srbiji koji ima dva romska koordinatora, što pokazuje koliki značaj je lokalna samouprava dala kako bi se poboljšao položaj romske nacionalne zajednice. Ona je dodala da su rezultati vidljivi, ali da ima još nekih oblasti koje bi trebalo poboljšati.

  • Ono što je bio jedan od naših predloga, što je nekada bilo, svakako treba na tome raditi, a sada nema, jeste da se romski jezik uvede kao izborni predmet ponovo u osnovne škole i ja se iskreno nadam da će romski koordinatori i romska zajednica na tome poraditi i svakako verujemo u budućnosti naše zemlje i budućnost naše dece i gde svi zajedno udruženi idemo napred – kazala je Jovanović.

Za Suboticu su građani romske nacionalnosti deo etničkog i kulturnog mozaika, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić, zbog čega Grad poklanja posebnu pažnju svim aktivnostima koje se odnose na poboljšanje položaja Roma.

  • Grad Subotica je dosta nekih stvari u toku tekuće godine uradio. Konkretno, preko projekta „Romaktet“ smo sredili naselja u Mesnoj zajednici Čantavir, Halas i Haladaš, i podigli smo na malo veći nivo kvalitet života i unapredili zaštitu životne sredine. Tu je i prekogranični projekat koji je jako bitan po pitanju Roma, a to je antidiskriminacija i interkulturalizam, gde smo podizali svest učenika u školama o međusobnoj toleranciji i razumevanju. Imali smo u toku ove godine i Međunarodni dan Roma u aprilu, kada se ponosno vijorila zastava Roma na Gradskoj kući i tu smo pokazali poštovanje prema romskoj zajednici. Nastavićemo i dalje da tu saradnju jačamo i snažimo, jer moramo da isključimo sve predrasude i netoleranciju, jer mora da postoji razumevanje i zajednički trud oko unapređenja romske zajednice u našem gradu – poručio je Bakić.

Na kraju radnog sastanka, zaključeno je da Subotica predstavlja primer dobre prakse kada je u pitanju unapređenje položaja romske nacionalne zajednice.
Dogovorena je intenzivnija saradnja, koja će se i formalizovati potpisivanjem protokola o saradnji u 2022. godini.

https://informer.rs/vesti/politika/663350/gradonacelnik-bakic-subotica-ostati-posvecena-jacanju-saradnje-romskom-zajednicom

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *