RADNI SASTANAK SA MINISTROM RUŽIĆEM – Ružić najavio širenje mreže pedagoških asistenata

RADNI SASTANAK SA MINISTROM RUŽIĆEM – Ružić najavio širenje mreže pedagoških asistenata

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je da Ministarstvo nastavlja sa širenjem mreže pedagoških asistenata za podršku učenicima romske nacionalnosti i da je za školsku 2022/2023. godinu angažovano još 10 novih.

Tokom razgovora sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Ružić je naveo da će angažovanje pedagoških asistenata u srednjim školama biti prioritet u narednom periodu.

On je podsetio da je Ministarstvo u cilju jačanja kompetencija 250 pedagoških asistenata, finansiralo i realizovalo onlajn obuku „Obuka za pedagoškog asistenta za decu i učenike romske nacionalnosti kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovanju“.

Vlada Srbije pokazala je da brine o svim nacionalnim manjinama, uključujući Rome. Drago mi je da je sve veći obuhvat romske dece predškolskim obrazovanjem, osnovnom školom, ali i visokim obrazovanjem“, rekao je ministar.

Na sastanku je bilo reči o efektima drugih afirmativnih mera podrške za unapređivanje obrazovanja učenika i studenata romske nacionalnosti što je dovelo do povećanog broja dece za 20% koja pohađaju pripremni predškolski program i upisuju se u osnovnu školu.

Ružić je podsetio da afirmativna mera za upis na visokoškolske ustanove datira iz 2003/2004. godine, kao i da je do sada uz tu meru upisano ukupno 1743 studenta.

U školskoj 2021/2022. godini odobreno je 1114 stipendija učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, koji su pripadnici romske nacionalne manjine“, rekao je ministar i dodao da je jedna od mera i dodela besplatnih udžbenika za učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica.

Ministar je izrazio zahvalnost Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine na izuzetnoj saradnji u svim ovim aktivnostima.

Postojanje dobre saradnje potvrdio je i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka Anamarija Viček, kao i predstavnici Nacionalnog saveta Božidar Jovanović, Zdravka Simić i Dejan Vlajković.

Izvor: https://mpn.gov.rs/vesti/ruzic-najavio-sirenje-mreze-pedagoskih-asistenata/

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *